Министар управе и локалне самоуправе у Влади Републике Српске Зоран Липовац и помоћник министра Миланка Шопин боравили су у студијској посјети Лондону, везанoj за организацију четвртог круга "Бикон шеме" у Босни и Херцеговини, која од 2009.  године финансијски и организационо прелази на домаће институције, наводи се у саопштењу Министарства управe и локалнe самоуправe Републике Српске од 23.06.2008. године.  

"Кроз програм "Бикон шеме" радимо на подизању стандарда општинске управе у Републици Српској и Босни и Херцеговини, а студијска посјета Лондону помоћи ће нам да преузмемо знања и искуства Велике Британије у имплементацији овог програма", рекао је министар управе и локалне самопураве у Влади Републике Српске Зоран Липовац.

Програм "Бикон шема" у Босни и Херцеговини од идуће године проводиће Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске, Министарство правде Федерације Босне и Херцеговине и Дистрикт Брчко, те Савези општина и градова Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.

Буџет за "Бикон шему" у Босни и Херцеговини за 2009. годину износи 148.680 КМ, од чега ће министарства издвојити по 69.340 КМ, а Дистрикт Брчко 10.000 КМ.

Шеф мисије ОЕБС, Даглас Дејвисон, захвалио се Министарству управе и локалне самоуправе на подршци и преданости у провођењу "Бикон шеме" и изразио задовољство што је постигнут договор око преноса управљања и финансирања "Бикон шеме" у Босни и Херцеговини, са међународних на домаће институције.

"Бикон статус" до сада је добило 17 општина у Босни и Херцеговини, из области унапређења пољопривредне производње, развоја малих и средњих предузећа и информационих технологија. 

Делегација Министарства управе и локалне самоуправе у Лондону је боравила до 25. јуна.