Независне новине: БАЊАЛУКА – Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ, изјавио је да је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању с ЕУ крупан корак, који БиХ води у нови период.

"Сигуран сам да ЕУ стварно и искрено жели БиХ", изјавио је Радмановић. Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, казао је да не треба бити превише еуфоричан послије потписивања јер тек сада постоји много посла на спровођењу прописа које предвиђају европски стандарди.

"Питање је колико је БиХ заиста функционална као држава и спремна да одговори изазовима европских интеграција",рекао је Комшић. Он је напоменуо да БиХ, дугорочно, много добија потписивањем споразума јер то показује искуства свих земаља које су прошле сличан пут.

Урсула Пласник, министар иностраних послова Аустрије, рекла је да је БиХ чином потписивања споразума остварила значајан циљ на свом путу у ЕУ.

"То јасно показује да се одговарајућом политичком вољом може постићи конкретан напредак", рекла је Пласникова.

Божидар Ђелић, предсједник Владе Србије, честитао је званичницима БиХ потписивање ССП-а са ЕУ и истакао да је ово значајан догађај, не само само за БиХ и њене грађане, већ и за земље западног Балкана.

"Потпис на ССП ваше земље са ЕУ заокружује и утврђује европску будућност целог региона", поручио је Ђелић.

Честитке грађанима БиХ упутио је и Драган Човић, предсједник ХДЗ-а, ЛДС БиХ, те друге политичке странке и удружења грађана.