Дневни аваз: Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању (SAA) и Привременог споразума, Босна и Херцеговина јучер је ступила у први уговорни однос с Европском унијом.

На свечаности која је уприличена након састанка шефова дипломатија земаља чланица ЕУ у Луксембургу, САА су, у име БиХ, потписали предсједавајући Вијећа министара Никола Шпирић, а у име Уније министар вањских послова Словеније, земље предсједавајуће ЕУ, Димитриј Рупел и европски комесар за проширење Оли Рен (Olli Rehn).

Европска будућност

Церемонији је присуствовао и високи представник ЕУ за вањску политику и сигурност Хавијер Солана (Javier), који је заједно с другим челницима Уније поздравио потписивање САА те честитао свим грађанима и лидерима у БиХ.

Надам се да ћемо наставити заједнички радити и градити просперитет, стабилност и мир, што је сигурно у срцу свих људи у БиХ. Наставили смо бити ангажирани у БиХ, јер нам је у БиХ у срцима – рекао је Солана.

Честитку грађанима и лидерима упутио је и Рен.

Потписивање SAA велики је европски дан за БиХ и прекретница која значи једино ново поглавље у односима са ЕУ – поручио је Рен и упозорио да још много тога има на путу европских интеграција наше земље те да се ни у којем случају не смије губити вријеме.

Шпирић је, обраћајући се европској делегацији, потцртао да је потписивањем створена европска будућност наше земље и отворен позив да се сви окрену од прошлости и заједно граде просперитетније сутра у БиХ.

Том приликом обећано је да ће у наредном периоду предано радити на испуњавању увјета из Споразума и извршавању реформи које ће осигурати више плаће и пензије, боље образовање, либерализацију визног режима. На крају је поручио европским лидерима да очекују добре вијести из БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић уочи потписивања казао је да је за ту пригоду био припремио говор, али, након што му је Солана казао како је осам минута говора цијела вјечност, одлучио је да га не чита.

Испунити увјете

Грађани БиХ требају имати права као и грађани ЕУ, а то је да у Европу улазе као европски грађани. Све што важи за ЕУ, треба важити и у БиХ. Наши грађани требају бити једнаки, а то сад нису – казао је Силајџић и додао да БиХ Европи може понудити људске, енергетске и водне ресурсе.

Након церемоније потписивања, која је у два наврата одгођена јер шефови дипломатија земаља ЕУ нису могли прекинути расправу о ирском референдуму гдје је речено "не" Лисабонском споразуму, Рупел је новинарима казао да ће САА бити гаранција чланства БиХ у ЕУ оног трена када БиХ испуни увјете из тог документа.

Конкретан значај овог документа данас јесте у чињеници да он учвршћује државност БиХ – поручио је Рупел.

Босанскохерцеговачка делегација у хотелу у којем је одсјела организирала је свечани коктел поводом потписивања SAA.

Иначе, на wеб страници Дирекције за европске интеграције, синоћ је објављен цјеловит текст САА између БиХ и ЕУ.

Референдум у Ирској

На питање новинара "Дневног аваза" на који се начин исход референдума у Ирској може одразити на БиХ, Солана је категорично казао да нема начина да се то одрази на нашу земљу и њен пут ка ЕУ. На то је Рупел додао да Лисабонски споразум није мртав, потцртавши да се политика проширења Уније ослања на друге документе.

Позив земљама Балкана да нам се прикључе и даље је ту и ништа се не мијења, али како ће то бити проведено, видјет ћемо у наредном периоду – рекао је Рупел.

Документ може бити суспендиран

Бројним члановима наше делегације непознаница је да у Споразуму постоји члан у којем се наводи да у случају неиспуњавања увјета, овај документ може бити и суспендиран.

Управо то су јучер потврдили и европски челници, поручивши да је то један од разлога што рок од шест година за испуњавање обавеза треба бити озбиљно схваћен.