Дневни аваз: Ирско "не" Лисабонском уговору, који је требао осигурати проширење Европске уније и њену реформу, изазвало је нови политички земљотрес у Унији. За европске лидере у Бриселу ово је најгоре што се могло десити, катастрофа која је ЕУ поново одвукла у кризу сличну, ако не и гору од оне из 2005. године, када је одбијен нови европски устав због неуспјеха референдума у Француској и Холандији.

Управо зато ће референдум у Ирској бити и главна тема данашњег састанка шефова дипломатија земаља чланица ЕУ у Луксембургу, гдје ће бити потписан Споразум о стабилизацији и придруживању с нашом земљом.

Корак даље

Иако бројни сматрају да ирско "не" за БиХ представља корак даље од уласка у ЕУ, директор Дирекције за европске интеграције Осман Топчагић не слаже се с тако песимистичним оцјенама. Но, не скрива незадовољство што је овакав одговор Ираца дошао непосредно пред церемонију потписивања SAA са ЕУ.

Топчагић је у изјави за "Дневни аваз" потцртао како БиХ није у фази да се налази пред самим уласком у ЕУ, наводећи да управо зато и нема мјеста паници.

Исход референдума у Ирској неће имати директних негативних посљедица по нашу позицију на путу европских интеграција. Ирско "не" ни на који начин не угрожава сам споразум са ЕУ и његову проведбу. А нама је у овој фази интеграција најбитније да се посветимо провођењу обавеза из САА и испуњењу увјета из Европског партнерства и тиме се наметнемо као кредибилан кандидат за чланство у ЕУ – рекао је Топчагић.

А док наша земља испуни све ове задатке, Топчагић је увјерен да ће и ЕУ наћи квалитетна рјешења о функционирању и одлучивању у својим институцијама.

Баросови наводи

Коментирајући раније наводе предсједника Европске комисије Жозеа Мануела Бароса (Јосе Барросо), који је у случају неприхватања Лисабонског уговора предвиђао чак и крај Уније какву данас познајемо, Топчагић је истакао да је ЕУ у својој хисторији имала бројна искушења која је успјешно превазилазила и увјерен је да ће тако бити и овог пута.

Нико неће довести у питање ЕУ, њено функционирање и развој. Нама је најбитније да су искуства из процеса ширења, како земаља чланица, тако и Уније у цјелини, позитивна. Стога сам увјерен да тај процес неће и не може бити прекинут – закључио је Топчагић.

Избори и реформе

Упркос чињеници да се предизборна кампања у БиХ већ захуктава, Топчагић вјерује да испуњавање увјета из САА и Европског партнерства неће бити доведено у питање зарад бруталности изборне реторике.

Волио бих да се понови ситуација коју смо имали у вријеме опћих избора из 2006. године. Тада су упоредо с предизборним кампањом вођени и преговори о SAA, који су успјешно завршени без негативних импликација предизборне реторике која је тада била изразито оштра – рекао је Топчагић.