Дневни аваз: Хелсиншки комитет за људска права у БиХ са забринутошћу прати збивања у вези с Регулаторном агенцијом за комуникације, саопћено је из Хелсиншког комитета.

Досадашњи рад РАК-а допринио је усклађивању уређивачких и техничких стандарда, између осталог у области радио и телевизијских емитера с међународним стандардима. Ова агенција донијела је и обвезујуће кодексе за радио и телевизијске куће, чиме су афирмирани принципи професионалног журнализма и отклоњена могућност злоупотребе електронских медија ради промовирања језика мржње и пропагирања расизма, ксенофобије, антисемитизма и свих облика нетолеранције.

Дјеловање РАК-а као независне агенције недвојбено је допринијело афирмацији слободе изражавања и позитивно утјецало на стање медија у нашој земљи – наведено је у саопћењу.

Политички притисци усмјерени према РАК-у доводе у питање његов опстанак као независног тијела, чиме се доводи у питање и поштивање професионалног кодекса и слобода изражавања као вриједно демократско достигнуће, закључује се у саопћењу Хелсиншког комитета за људска права у Босни и Херцеговини.