Независне новине: БАЊАЛУКА – Представници Међународног монетарног фонда (ММФ) подржали су јуче намјеру власти Републике Српске да са аустријским концерном "Штрабаг" изграде мрежу аутопутева у РС, саопштено је из Владе.

"Боља инфраструктура позитивно ће утицати на све сегменте друштва, нарочито на развој привреде и повећање запослености", изјавио је Костас Кристу, шеф Мисије ММФ-а у БиХ, на јучерашњем састанку с Недељком Чубриловићем, министром саобраћаја и веза РС.

Чубриловић је делегацији ММФ-а пренио да ентитетски буџет неће бити додатно оптерећен уласком у овај пројекат, осим издвајања новца за рјешавања имовинско – правних питања на пет траса, у дужини од 432 километара. Према ранијим процјенама, за изузимање земљишта, које ће платити власти РС, из буџета ће бити издвојено до 400 милиона КМ, док се вриједност комплетног пројекта процјењује на око три милијарде евра.

Како је саопштено из ресорног министарства, Чубриловић је нагласио да ће овим пројектом доћи до повезивања свих већих градова у РС, али и са оним из окружења. Он је истакао да овај пројекат са собом носи низ позитивних ефеката по економију РС и БиХ.

"На радовима ће бити ангажовано око 8.000 радника, порашће цијене некретнина, пуниће се буџети РС и БиХ, повећаће се кориштење домаћих сировина и створити услови за значајнија улагања страних инвеститора и развој привреде", навео је Чубриловић.

Иначе, Влада се на јучерашњој сједници, супротно најавама, није одредила о уласку у концесиони пројекат са "Штрабагом".

У Влади увјеравају да је ријеч, чисто, о техничком питању и да је до тога дошло због одсуства Милорада Додика, премијера РС, који је у то вријеме био у Сарајеву.

Према ранијим најавама представника "Штрабага", уговор о изградњи свих пет траса требао би бити потписан за двије седмице.&нбсп;