Независне новине: САРАЈЕВО – Мађарска и БиХ на јесен ће потписати споразум о безвизном режиму, што ће подстаћи и друге земље на убрзано потписивање оваквог споразума, најављено је јуче током сусрета чланова Предсједништва БиХ с мађарским премијером Ференцом Ђурчањијем.

"Током састанка оцијењено је да је европски пут БиХ најбољи начин за изградњу потпуне стабилности и безбједности, чиме се стварају добре претпоставке за бржи економски развој и извјесну перспективу младих", саопштено је из Предсједништва БиХ.

"По новим европским параметрима ми смо сусједи, међу првима смо успоставили дипломатске односе. Како немамо отворених питања, предстоји нам плодна билатерална и мултилатерална сарадња, тим прије што су стратешки циљеви БиХ потпуна интеграција у ЕУ и Сјеверноатлантски савез", рекао је предсједавајући Предсједништва Харис Силајџић, нагласивши неопходност знатно веће економске сарадње између двије земље.

"Мађарска ће бити стратешки партнер БиХ на њеном путу ка пуноправном чланству у ЕУ и НАТО", речено је јуче у Сарајеву током сусрета предсједавајућег Вијећа министара БиХ Николе Шпирића и премијера Мађарске.

"Мађарска је и до сада снажно помагала напоре БиХ на њеном путу ка чланству у ЕУ. Посебно је била ангажирана у области реформе правосуђа и безбједности. У оквиру те помоћи 100 службеника из БиХ, који се баве овим питањима, прошли су обуку у Мађарској. То нам је много помогло и због тога смо захвални Влади Мађарске, која је спремна наставити помагати БиХ и бити наш стратешки, али не и ексклузивни партнер. Све друге државе које нам желе помоћи су добродошле", казао је Шпирић.

Мађарски премијер изузетно важним сматра лобирање земаља чланица за даље проширење ЕУ, које би требало да обухвати земље западног Балкана, истакнувши да ће то бити кључни посао Мађарске као партнера.

Челници влада Мађарске и БиХ јучер су у Сарајеву потписали Декларацију о унапређењу интеграције БиХ у ЕУ, те међудржавне споразуме о социјалном осигурању и социјалној сигурности, те административни споразум за провођење споразума о социјалном осигурању и социјалној сигурности. Шпирић је нагласио да ће ови споразуми помоћи грађанима двије земље, али и у унапређењу односа. Најавио је даљи раст привредне сарадње двије земље.

"Мађарска је заинтересирана за сарадњу у областима енергије, телекомуникација и туризма, те изградњу друмске и жељезничке инфраструктуре", додао је Ђурчањи.

Постоје помаци

Мирослав Лајчак, високи представник у БиХ, информисао је мађарског премијера о помацима које су органи БиХ начинили у реализацији пет циљева и два услова која су потребна да би дошло до преноса овлаштења са OHR-а на EUSR.

"Постоје помаци везани за три од пет циљева, у смислу да је постигнут споразум о покретној војној имовини и да је фискална одрживост државе јача, будући да Закон о националном фискалном вијећу треба брзо да ступи на снагу", наводи се у саопштењу OHR-а.

Лајчак је информисао мађарског премијера да би наредни реформски кораци требало да буду договарање рјешења за формулу расподјеле прихода од индиректног опорезивања, од стране Управног одбора УИО, чему треба да се државни и ентитетски министри финансија у потпуности посвете, те рјешење питања државне имовине.

Честитке Влади РС

Милорад Додик, предсједник Владе РС, и мађарски премијер, сагласили су се да је потребно унаприједити економску и привредну сарадњу и, у том циљу, договорена је узајамна посјета привредних делегација РС и Мађарске.

Ђурчан је честитао Влади РС на постигнутим резултатима у области економије и привреде, као и на стварању повољних услова за инвестирање. Он је изразио спремност Мађарске да пружи подршку БиХ на путу европских интеграција, преношењем својих искустава из тог процеса, као и пружањем едукације о процесу приступања Европској унији.