Независне новине: САРАЈЕВО – Представнички дом парламента БиХ усвојио је јучер Закон о плаћама у институцијама БиХ, према којем ће чланови Предсједништва БиХ бити најбоље плаћени државни функционери с плаћама око 5.000 КМ.

Из закона су изузети посланици и делегати парламента БиХ, који су требало да имају плаће веће од 6.000 КМ.

"Колегиј је прихватио компромисни амандман којим се заступници и изасланици изузимају из Закона о плаћама у институцијама БиХ. Њихове плаће бит ће обрачунаване као и до сада", казао је Нико Лозанчић, предсједавајући Представничког дома.

Закон о плаћама подржали су посланици СНСД-а, СДА, Странке за БиХ, ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, те Народне странке Радом за бољитак, док су против били чланови СДП-а, СДС-а, ДНС-а, ДНЗ-а и БПС-а.

"Притисак јавности приликом усвајања Закона о плаћама био је изузетно снажан и посебно фокусиран на плаће посланика, иако се ради о системском рјешењу не за 57 чланова парламента, него за 20.000 људи. Изузимањем посланика из закона скинули смо притисак са самог закона и драго ми је што смо га усвојили, јер је то у интересу државе", казао је Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ.

Усвајање Закона о плаћама поздравио је и министар финансија БиХ Драган Вранкић, нагласивши да се њиме уводи ред и финансијска дисциплина у ову област. Потврдио је да ће у овој години за проведбу закона бити потребно додатних 50 милиона КМ.

Представници синдиката упослених у државним институцијама јучер су поновили да нису задовољни усвојеним законом, те да ће вјероватно ступити у штрајк.

Посланици парламента БиХ усвојили су јучер и законе о фискалном вијећу БиХ, те лијековима, док је одбачен закон о сукобу интереса.

Није потврђена смјена Алкалаја, Шепића и Црнатка

Посланици јучер нису потврдили одлуку предсједавајућег Вијећа министара БиХ Николе Шпирића о смјени министра вањских послова Свена Алкалаја, те замјеника министара цивилних послова и одбране, Сенада Шепића, односно Игора Црнатка.

"Централна изборна комисија је донијела двије различите одлуке на основу истих чињеница, што довољно говори да ни они нису сигурни јесу ли ови људи у сукобу интереса. Мислим да прије потврде одлуке предсједавајућег треба да сачекамо одлуку надлежног суда", казао је Бакир Изетбеговић, предсједавајући Клуба посланика СДА.

"ЦИК је донијела одлуку да су тројица мојих колега у сукобу интереса. На основу тога одлучио сам покренути процедуру њиховог разрјешења. Парламент треба дати коначну ријеч о томе, али нисам желио да све ово прећутим, јер бих тиме изгубио кредибилитет", рекао је Шпирић.