Независне новине: САРАЈЕВО – За мање од двије седмице БиХ ће потписати Споразум о стабилизацији и придруживању, што отвара наду да ћемо до 2010. године добити статус озбиљног кандидата за приступање ЕУ.

Изјавио је ово јуче предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић приликом свечаног отварања нове зграде Делегације Европске комисије у БиХ

"БиХ се може надати чланству у ЕУ 2014. године. Наредни период ће бити испуњен великим реформама. Примјеном споразума грађани ће осјетити побољшање на економском, политичком и стању друштвених стандарда", нагласио је Силајџић.

Свечаној церемонији присуствовали су представници међународне заједнице, дипломатског кора и домаћих власти, а врпцу су пресјекли Силајџић и Мајкл Ли, директор Генералне дирекције за проширење у Европској комисији.

Димитрис Куркулас, шеф Делегације ЕК у БиХ, подсјетио је како је ЕК свој први уред у БиХ отворила још 1996. године.

"Неколико првих година управљали смо хуманитарном помоћи и помагали у изградњи земље. Данас је наш примарни задатак да БиХ помогнемо у интегрисању у ЕУ. ЕК помаже у управљању пројеката вриједних 60 милиона еура годишње. Доприноси успостављању институција и реформским процесима", рекао је Куркулас. Појаснио је да ће у новој згради бити смјештен Уред специјалног представника ЕУ у БиХ, те Амбасада Њемачке.

"Изградња зграде почела је у децембру 2006. године, а завршена у јануару ове. Наш дио зграде располаже са 2.800 метара квадратних канцеларијског и 1.200 метара квадратних простора за конференцијске и дворане за обуку и архив", рекао је Куркулас.Ли је подсјетио како је Споразум о стабилизацији и придруживању једини уговор који једна земља мора потписати за чланство у ЕУ.

"Споразум ће нам на практичне начине омогућити да постигнемо крајњи циљ. У процесу развоја земаља у региону БиХ игра кључну улогу засновану на богатству разноликости", казао је он.

Силајџић је додао да БиХ нема алтернативе од пуноправног чланства у европску породицу, са чиме се слаже више од 70 одсто грађана.

Мапа пута за укидање виза

Мајкл Ли сусрео се јучер у поподневним сатима с предсједавајућим и члановима Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем, Небојшом Радмановићем и Жељком Комшићем, као и са предсједавајућим Вијећа министара Николом Шпирићем и министром вањских послова Свеном Алкалајем.

"Ове седмице БиХ ће направити још један важан корак. На основу потврде чланица ЕУ, службеницима ове земље предат ћу мапу пута којим ће бити одвијани преговори за укидање визног режима. Испуњавање увјета из те мапе помоћи ће нам да превазиђемо све препреке и помоћи ће промоцији контаката међу људима", рекао је Ли.