Дневни аваз: Шеф Делегације Европске комисије (ЕК) у БиХ Димитрис Куркулас (Kourkoulas) отворит ће данас нови уред Делегације у Сарајеву. У разговору за "Дневни аваз" тим поводом каже да тај догађај долази у вријеме узнемирујућих догађаја на бх. политичкој сцени.

Узнемирен сам чињеницом да само неколико дана или седмица прије потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању у БиХ, умјесто да имамо дебату о европској перспективи, реформама и проблемима грађана, у јавности још имамо расправе о одрживости земље и о сецесији – каже Куркулас.

Упозорење политичарима

Истиче да такве расправе морају бити заустављене. У супротном, нема ништа од европске перспективе и наставка интеграције БиХ у Европску унију.

Ако не буду заустављене чак и расправе на реторичкој основи о томе, онда заборавите на Европу. Сви наши напори, а они нису мали, да помогнемо БиХ ништа не вриједе ако људи овдје не престану причати о томе. То је не само антидејтонски него је и неспојиво с европским интеграцијама – поручује Куркулас.

Према његовим ријечима, само цјеловита БиХ може постати дио Европске уније.

Ако не прихватите БиХ, онда, жао ми је, заборавите на Европу – каже шеф Делегације ЕК.

Истиче да се то упозорење односи на све политичаре у БиХ који учествују у таквим дискусијама, укључујући и премијера РС Милорада Додика.

Није довољно само говорити о европским интеграцијама. Јасно је као дан да ако наставимо причати о одрживости БиХ, онда можемо заборавити на Европу – каже Куркулас.

Симболично вријеме

Говорећи о новој згради, коју ће отворити заједно са директором Дирекције за проширење ЕК Мајком Лијем (Mike Leigh), каже да нуди одличну инфраструктуру.

Симболично је да отварамо нове просторије у вријеме када БиХ броји дане до потписивања САА. У Сарајево смо дошли 1996. године, само неколико седмица након потписивања Дејтонског споразума. У почетку смо се углавном бавили хуманитарном помоћи, али посљедњих година наш допринос је да помогнемо држави да пријеђе изазове европских интеграција – наводи Куркулас.

Формирати одборе за пољопривреду САА

Када је у питању проведба САА, истиче да БиХ треба формирати седам одбора за имплементацију привременог споразума.

Знам да мој пријатељ Осман Топчагић и Дирекција за европске интеграције БиХ много раде на томе. Проведба је круцијална за БиХ као предувјет за даљњи напредак БиХ ка кандидатском статусу – наводи Куркулас.