Дневни аваз: Шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас (Kourkulas) изјавио је да се очекује да ће БиХ 16. јуна потписати Споразум о стабилизацији и придруживању, а да ће добри резултати у његовој реализацији бити референтна тачка да јој буде додијељен статус земље кандидата за чланство у ЕУ, јавља Срна.

Куркулас је на Форуму координације донатора у Сарајеву истакао да "финансијска подршка треба да буде у складу са државним стратегијама развоја и да ће њоме БиХ управљати онда кад одговарајуће институције буду успостављене", саопћено је из Европске комисије.

У име Дирекције за европске интеграције БиХ Дарија Рамљак изразила је "спремност да се преузму обавезе из Споразума" и нарочито указала на област опорезивања, царина и такси гдје треба реализовати прве мјере, које власти БиХ треба да ријеше до 1. јула.

Шеф операција Делегације Европске комисије у БиХ Андре Лис (Lys) информирао је учеснике о Инструменту претприступне подршке ЕУ (ИПА) путем којег је већ предвиђено 440 милиона еура за БиХ у периоду од 2007. до 2011. године.