Дневни аваз: Земље западног Балкана, укључујући и Босну и Херцеговину, имају јасну перспективу чланства у Европској унији, истакнуто је на дводневном скупу на високом нивоу, који је у организацији Европског парламента одржан у Бриселу.

Позив за лобирање

Конференција којој су присуствовали највиши функционари ЕУ, међу којима предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо (Jose Manuel Barroso), предсједавајући Вијећа ЕУ Јанез Јанша, предсједник Европског парламента Ханс Герт Петеринг (Poettering), европски комесар за проширење Оли Рен (Olli Rehn), као и представници парламента земаља легиона, разматрала је питање проширења Уније за западни дио Балкана.

Бх. представник на конференцији Нико Лозанчић, предсједавајући Заступничког дома Парламента БиХ, у изјави за "Аваз" из Брисела је оцијенио да се ради о веома значајном скупу који је о овој теми организиран први пут након неколико година.

Задовољан сам што је изречено доста афирмативних оцјена о БиХ, која је у посљедње вријеме остварила огроман напредак. Постоје очекивања да ће се то и даље наставити – каже Лозанчић.

Он је говорио првог дана рада у понедјељак, када је, како каже "затражио потпору за БиХ и изразио очекивање да ће ЕУ помоћи БиХ да издржи темпо напретка".

Посебно морам истаћи да сам позвао чланове Европског парламента да лобирају у својим земљама за укидање визног режима, јер нема оправданог разлога да имамо овако рестриктиван режим. На моју радост и одушевљење, добио сам подршку заступника у Бриселу – наводи Лозанчић.

Унутрашње реформе

Неки од европских парламентараца, међу којима и Њемица Гизела Каленбах (Gisela Kallenbach), тражили су од Бароса и Јанше да свим земљама западног Балкана дају кандидатски статус, а онда у тој фази траже испуњавање увјета. Лозанчић је потврдио да је и о томе било говора.

Али, нисам увјерен да је то овом тренутку могуће осигурати. За БиХ је најважније да потпишемо САА и наставимо с реформама – казао нам је Лозанчић.

Осим њега, у бх. делегацији био је и Младен Иванић, допредсједавајући Дома народа БиХ.

Предсједник Европске комисије Баросо у свом обраћању је нагласио да је ЕУ, упркос унутрашњим реформама, ипак одлучила наставити проширење те да земљама "треба бити јасно о колико важној одлуци се ради".

Затворени круг

Словенски премијер Јанез Јанша, у својству предсједавајућег Вијећа ЕУ, казао је да ће са Споразумом о стабилизацији и придруживању ЕУ и БиХ бити затворен круг, што отвара пут за чланство у ЕУ.