biznis.ba : С циљем јачања капацитета за фискално управљање, ЕУ пројект за фискалну подршку БиХ (ЕУФПС) ове је седмице у Сарајеву организирао петодневну обуку за особље одјељења за макроекономску анализу Министарства финансија и трезора БиХ, Управе за индиректно опорезивање БиХ, Централне банке БиХ, министарстава финансија ФБиХ и Републике Српске, те Управе за приходе Брчко Дистрикта.

– Циљ нам је ојачати њихове капацитете за развој модела и прогноза, а едукација је обухватила E – views софтвер и економетрију, казао је за Фену Бен Гардинер, директор компаније Cambridge Econometrics, једне од водећих компанија у тој области у свијету, која је радила и на припреми највећих економских прогноза у Великој Британији.

Нагласио је како се, након успјеха у Великој Британији, рад његове компаније проширио и на индустријске и регионалне прогнозе за Европу, односно анализе у области енергије, економије и околиша, те најавио да ће семинар идентичан управо окончаном у Сарајеву, бити одржан и у Бањој Луци од 2. до 6. јуна.

-Обука за кориштење економетријских метода за анализе бизниса и политике ојачат ће макроекономско и фискално управљање, те ће послати поруку потенцијалним инвеститорима да је земља спремна за вођење добре, кохерентне и стабилно оријентиране економске политике, рекао је Гардинер.

Истакао је, да у контексту економске анализе, БиХ мора, првенствено, сагледати прошлост како би могла планирати будућност.

– Овдје има пуно промјена и најважније их је разумјети, а ми управо зато и организирамо ове курсеве, рекао је Гардинер и напоменуо да су курсеви, односно обуке за БиХ посебно и испланиране с обзиром на то промјене.

EUFPS пројект је, иначе, пројект који настоји помоћи БиХ у формулисању макроекономске позиције и фискалне политике, што ће, према оцјени експерата, свакако допринијети напретку у процесу стабилизације и придруживања и јачању институционалног развоја, као и економском расту у држави.