Дневни аваз: На састанку шефова дипломатија земаља Европске уније у Бриселу данас ће бити одржана церемонија отварања преговора о почетку либерализације визног режима између ЕУ и БиХ, чиме отпочиње процес који би требао резултирати укидањем виза за бх. грађане. 

Састанак експерата

Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције, јучер је из Брисела у телефонској изјави за "Дневни аваз" казао да ће осим церемоније бити одржан и први састанак на експертном нивоу. Он очекује да ће данас бити презентиран и приједлог мапе пута, то јест листе задатака за укидање виза. Хоће ли до укидања виза бити постепене либерализације, није нам могао рећи.

Видјели смо да је Србија добила бесплатне визе, али не знам да ли је то повезано с овим процесом за БиХ и мапом пута. Не мислим да је то тако, јер је цијена виза у надлежности држава чланица, а ови разговори воде се с Европском комисијом. Сутра (данас, оп.а.) знат ћемо више – казао нам је Топчагић, додајући да је раније најављивано да ће БиХ затражити добивање бесплатних виза.

Он је додао да, према искуствима других држава, преговори не трају дуго, али и да ће се тек "видјети има ли уопће простора и могућности да се стварно преговара".

Пакет реформи

Истиче да је значајно што и БиХ након других земаља из регије почиње преговоре, али и да ће се потом требати организирати како би били испуњавани увјети за укидање виза, јер се, напомиње, ради о озбиљном пакету реформских захвата.

Биометријски пасоши

Познато је да ће БиХ за укидање виза морати увести биометријске пасоше, радити на бољем управљању границом, правима мањина, борби против корупције и организираног криминала.

Како је "Аваз" раније најавио, очекује се да ће након обједињавања свих примједби мапу пута у Сарајево највјероватније донијети европски комесар Жак Баро (Јacques Barrot) одмах након потписивања Споразума о стабилизацији и прдруживању 16. јуна.