Дневни аваз: Босна и Херцеговина мора хитно повећати институционалне капацитете како би, не само успјешно провела Споразум о стабилизацији и придруживању с Европском унијом када буде потписан, него и наставила пут ка интеграцији у ЕУ. 

Кадровско попуњавање

Много тога треба бити учињено у кадровском попуњавању, логистичкој подршци и едукацији државних службеника, али и цијеле јавности, упозорава у разговору за "Дневни аваз" Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ (ДЕИ).

Већ сада би БиХ морала удвостручити број упослених у ДЕИ, која има кључну координирајућу улогу у процесу европских интеграција, а много тога бит ће неопходно учинити и у другим државним институцијама. Сав посао сада ради 60 људи, укључујући у тај број и приправнике. Према усвојеној систематизацији, неопходно је да имамо 108 упослених, али их не можемо упослити јер нема довољно канцеларијског простора. Не би имали гдје радити – каже Топчагић.

Посла ће, према његовим ријечима, на реформама и прилагођавању европским стандардима бити све више и свако министарство би требало имати не само, као до сада, једну особу задужену за то, него тим људи који на томе ради пуно радно вријеме. Али, проблем је што Вијеће министара БиХ то није подржало.

Ми смо предложили да се направе јединице у свим државним министарствима и управама гдје је потребно, али то у први мах није прихваћено. Сада ћемо приједлог модифицирати и покушати поново дати на усвајање – наводи Топчагић.

Неопходне мјере

Он упозорава да су такве мјере неопходне у овој фази интеграције БиХ. Хрватска је, примјерице, још 2003. године имала више од стотину људи директно упослених у дирекцији и надлежном министарству, као и више од 100 стручњака на магистарским студијима европских интеграција у ЕУ. Хрватска сада преговара о чланству и има више од 2.000 људи из различитих институција који директно раде на пословима у вези с преговорима.

Ми сада имамо 40 људи на студијима, нешто се школује и у БиХ. Када је ријеч о едукацији државних службеника и упослених у управама, нешто је урађено на том пољу и то на основу техничке помоћи ЕУ. Хиљаду и двјесто људи прошло је семинаре и обуке – додаје Топчагић.

Међутим, упозорава да треба појачати опћу упућеност јавности и становништва те младих, предлажући да се образовање о ЕУ уврсти у наставне планове за основне школе.

Премало простора

Кад је у питању проблем канцеларијског простора, Топчагић се нада да ће то бити ријешено када се усели зграда Грчко – босанског пријатељства на Тргу БиХ у Сарајеву.

Сада се говори да ћемо добити један спрат, што је довољно само за 50 људи. Дакле, недовољно за капацитет којим би Дирекција требала радити – појашњава Топчагић.