САН: Уводним обраћањем Бериза Белкића, замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и амбасадора Италије у БиХ Александра Фалаволте, јучер је у Сарајеву почео семинар за парламентарце у оквиру реализације Пројекта IPALMO.

Циљ овог пројекта је модернизација и демократизација парламената у Албанији, Босни и Херцеговини, Македонији, Србији, Црној Гори и на Косову.

Током првог дана учесници су дискутовали о процесу демократизације у Европи и улози парламентарних скупштина, као и о нормативној и законодавној функцији парламента.

Кроз предавања еминентних предавача, универзитетских професора и парламентарних званичника из Италије као и експерата из Босне и Херцеговине, предвиђено је да се нагласи улога државног парламента у процесу модернизације и демократизације као и значај развијања транспарентности његовог рада.

На семинару који ће трајати још три дана, сесије ће бит посвећене одговорности владе према парламенту, процесу стабилизације и придруживања БиХ ЕУ, организационој и административној аутономији парламента, као и парламентарним обраћањима јавности.

Иначе, пројект IPALMO организован је у сарадњи са Министарством иностраних послова Италије и Генералном дирекцијом за европске интеграције.