Дневни аваз: Посланици и делегати у Парламенту БиХ, њих укупно 57, државу годишње коштају 700 хиљада марака. То су подаци о трошковима за прошлу годину, али би тај износ у овој години могао бити знатно повећан.

Бројне погодности

Коефицијент за плаће парламентараца тренутно је 8,4, а множи се с основицом плаће која износи 240 КМ. За предсједнике комисија и клубова коефицијент је 8,5, а за предсједавајуће домова и њихове замјенике Милорада Живковића, Нику Лозанчића и Беиза Белкића из Представничког те Сулејмана Тихића, Младена Иванића и Илију Филиповића из Дома народа 8,7.

Плаћа посланика увећава се за сваку годину радног стажа за 0,5 посто, а максималан додатак по овом основу је петина примања.Сваком посланику припада паушал за обављање посланичке дужности од 840 КМ. Такођер, ту је и право на топли оброк од десет марака по радном дану, односно мјесечно 220 КМ. Али, неким посланицима то нису једина примања.

Посланици на професионалном раду у Парламенту БиХ имају право на накнаду за смјештај до 500 КМ, још 400 КМ за одвојени живот од породице, као и право на накнаду трошкова пријевоза до мјеста пребивалишта његове породице, четири пута мјесечно – наводе из Сектора за опће послове Парламента БиХ.

Они који не користе ове погодности за долазак на радно мјесто наплаћују дневнице и путне трошкове за сваки долазак на сједницу дома или комисија.

Трошкови пријевоза

Када се све то сабере, плаће неких парламентараца прелазе 4.000 КМ. Они који стално живе у Сарајеву, имају накнаду за трошкове пријевоза у висини мјесечне карте.

Један од ријетких који су јавно изнијели податке о својим примањима јесте Бериз Белкић, који је навео да мјесечно добије око 3.400 КМ.

Скандалозна одредба

Иако су њихова примања у односу на друге грађане изузетно велика, парламентарци не мисле тако, па су подржали принципе новог закона о плаћама.

Према неким процјенама, њихове плаће износиле би до 6.000 КМ.