Независне новине: САРАЈЕВО – Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању с ЕУ (ССП) БиХ неће стећи право на кориштење додатне финансијске помоћи из претприступних фондова ЕУ, потврдио је јуче Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције.

"Европска унија креирала је пет инструмената претприступне помоћи. БиХ данас користи два од тих пет инструмената. Преостала три моћи ћемо користити кад добијемо кандидатски статус, што је наредни корак након потписивања ССП с ЕУ. Када потпишемо споразум и даље ћемо имати статус потенцијалног кандидата, а земље које су потенцијални кандидати могу корисити два од укупно пет инструмената претприступне помоћи", појаснио је Топчагић.

Европска унија кроз програм претприступне помоћи (ИПА) ове ће године БиХ донирати око 74 милиона еура. Финансијска помоћ раст ће из године у годину.

Сљедеће године помоћ ЕУ за БиХ износит ће око 89 милиона еура. БиХ ће од ЕУ у буџетском периоду 2007-2013. година добити укупно 440 милиона еура.

"Износ финансијске помоћи бит ће повећан када добијемо кандидатски статус. Можемо рећи да додатна средства већ чекају БиХ", додао је Топчагић.

БиХ, Албанија, Србија и Црна Гора, као земље потенцијални кандидати, од ЕУ добијају новац за транзицију и институционалну изградњу, те прекограничну сарадњу. Стицањем кандидатског статуса, осим ова два инструмента ЕУ ће БиХ помагати и у областима људских ресурса, руралном и регионалном развоју.

"ЕУ потенцијалним кандидатима помаже да проведу нужне реформе, како би се припремили за чланство у ЕУ. То су дакле два инструмента финансијске помоћи, које већ користимо. Инструменти који се одобравају кандидатима служе за њихову припрему за кориштење структуралних фондова ЕУ", додао је Топчагић.&нбсп;