Независне новине: САРАЈЕВО – Након извршења свих обавеза из прошле године у ФБиХ је умјесто планираних 150 милиона КМ, који су уграђени у буџет за ову годину, остало свега двадесетак милиона, што значи да је Федерација већ сада у мањку, упозорава министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда.

"Уз овај прецијењени вишак, те поравнање са РС за прошлу годину по основу расподјеле новца с јединственог рачуна, за које очекујем да ће бити на нашу штету, очекујем да у септембру останемо без новца", рекао је Беванда за "Независне". Он напомиње да ће ситуација бити још тежа уколико се појаве захтјеви за повећање плата које најављују из свих институција.

И док би Влада у мају требало да разматра извјештај о извршењу буџета, бивши премијер ФБиХ, а сада заступник у парламенту ФБиХ Алија Бехмен, упозорава да се то не смије догодити.

"То би била катастрофа, банкрот ФБиХ, али то се не би смјело десити. Уосталом, увијек постоји могућност за ребаланс и кресање трошкова", истиче Бехмен. Сматра да је једино важно да Влада ФБиХ, као извршна власт која располаже новцем, "не сакрива паре".

Предсједник парламентарног Одбора за финансије Омер Ватрић такође мисли да би у случају тешке ситуације ребаланс био рјешење.

"Постоји Закон о извршењу буџета и зна се шта су приоритети. Важно је да се изврше све законске обавезе, а у најгорем случају неки пројекти који се не морају реализовати ове године могу бити одложени", каже Ватрић. Напомиње да код планирања буџета није било претјеривања у трошењу, али и очекује приход од ПДВ-а и директних пореза већи од планираних.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, за прва три мјесеца ове године сви корисници су добили по 15 одсто више новца него за исти период прошле године. Тако је Федерација БиХ за прва три мјесеца добила 608 милиона КМ.