Дневни аваз: Због нелегалног рада, прије свега у иноземству, десетине хиљада бит ће брисане с евиденције завода за запошљавање у нашој земљи. То је за "Дневни аваз" изјавио Хусо Сарић, директор Агенције за рад и запошљавање БиХ.

"Гдје год су присутни наши радници у иноземству, а Агенција има индиције да раде на дивље, они ће бити брисани са спискова незапослених" каже Сарић.

Према његовим ријечима, инспекције рада тренутно раде ревизију спискова на заводима за запошљавање како би провјерили јесу ли људи који су на евиденцијама заиста без посла, имају ли право да буду на тим евиденцијама или не.

"Само у Црној Гори прошле године је откривено око 10.000 људи који су радили на црно или сада раде, а воде се на евиденцијама завода за запошљавање. Већина их је из Републике Српске, али је и приличан број из Федерације БиХ. Ми имамо имена свих тих људи и сви ће они бит брисани с евиденција завода за запошљавање" каже Сарић.

Он упозорава како људи који, мимо Агенције за рад и запошљавање, иду на рад у иноземство немају сигурности да ће бити плаћени и остварити своја права.

"Ако ми нисмо упознати с таквим пословима, онда ту сигурно нешто није у реду. Преко нас, ипак, постоји неки правни оквир за пуну заштиту наших људи. Додуше, ми преко јавних огласа упозоравамо на такве ствари" наглашава Сарић.

Сумњиви огласи

У Агенцији за запошљавање упозоравају и на сумњиве огласе у којима се за посао у иноземству траже искључиво жене, под шифром "раднице у туризму". Оне неријетко запошљавају као жртве трафикинга.

"Таквих ствари треба се пазити, а наша ДКП мрежа требала би провјеравати о каквим се агенцијама ради, да ли су регулиране и у својим земљама" истиче Сарић.