Независне новине: МОСТАР – Хозе Санчез Алегра, замјеник шефа Дирекције ЕУ за проширење за БиХ и Албанију, сматра како се БиХ мора окренути и другим реформским процесима, а не само реформама полиције, РТВ сервиса и сурадњи са Хагом.

"Споразум о стабилизацији и придруживању је само оквир након којег се цијела земља мора окренути испуњавању увјета како би се могао постићи даљи напредак у придруживању ЕУ", закључио је Санчез.

Он је појаснио како ће усвајање закона о реформи полиције уз наставак напретка у осталим кључним питањима који су увјети потписивања ССП-а довест до коначног потписивања тог споразума.

"Уколико закони о реформи полиције буду усвојени, тада можемо очекивати да БиХ потпише ССП крајем травња или најкасније крајем свибња. Но, то би значило да БиХ мора направити још значајно више реформи како би се коначно придружила ЕУ. БиХ мора усмјерити позорност на укупан реформски процес који је нужан за прикључење ваше земље ЕУ“, казао је Санчез.

Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Осман Топчагић је рекао како ће на крају године ЕУ мјерити напредак БиХ на основу закона који су усвојени, а не основу закона који су припремили или тек треба да буду усвојени.

"Евидентан је напредак БИХ у испуњењу обавеза које смо преузели уласком у ЦЕФТА, што је веома битно за коначни улазак наше земље у ЕУ“ рекао је Топчагић.