Независне новине: САРАЈЕВО – Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је јучер Закон о употреби и заштити назива БиХ којим се дефинишу критеријуми и олакшава поступак одобравања употребе имена БиХ правним лицима.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основима безбједности саобраћаја на путевима БиХ, који је разматран у првом читању, није добио подршку делегата.

Предложеним измјенама предвиђено је да, у изузетним случајевима, оспособљавање кандидата у периоду не дужем од четири године од ступања на снагу овог закона, уз лица са високом стручном спремом, могу обављати и лица са вишом стручном спремом ако имају најмање пет година радног искуства на овим пословима.

Према ријечима српског делегата Душанке Мајкић, с обзиром на стање у саобраћају потребно је унаприједити обуку кандидата за возачe.

Усвојена је одлука Предсједништва БиХ о утврђивању кандидата за генералне положаје у оружаним снагама БиХ, а Дом народа дао је сагласност за ратификацију више споразума које је закључила БиХ.

Делегати су усвојили принципе Приједлога оквирног закона о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних или других несрећа у БиХ, те приједлога закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку, о којем ће, на основу закључака оба парламентарна дома, бити одржана јавна расправа.