Дневни аваз: Дирекција за европске интеграције БиХ послала је три пријевода Споразума о стабилизацији и придруживању (САА) БиХ и Европске уније Брисел, гдје ће тамошња администрација прегледати пријеводе и дати своју сагласност на текст Споразума, сазнаје „Дневни аваз“.

Планирање активности

Стручна комисија коју је раније формирало Вијеће министара БиХ превела је Споразум на три званичина језика у БиХ – босански, српски и хрватски језик и јучер послала у Брисел. Како нам је казао директор Дирекције за европске интеграције БиХ Осман Топчагић, упркос одгоди усвајању закона о реформи полиције у Парламенту БиХ, техничке припреме за потписивање САА одвијају се према плану.

"Ја немам никаквих сигнала да ће ова посљедња дешавања у вези с са законом о реформи полиције утјецати на евентуално помјерање потписивања Споразума. И даље све радимо као да ће САА бити потписана 28. априла, као што су раније рекли из Европске комисије, наравно ако сви увјети буду испуњени" рекао нам је Топчагић.

Он је истакао да је Комисија за провођење САА, у којој су сви осим преводилаца били и правници и други стручњаци, привела осјетљиви процес привођења крају.

"Споразум се фактички преводи још од почетка преговора. Међутим, ријеч је о правним финесама и требало је одређено вријеме да се то завршило" казао нам је Топчагић.

Према процедури Европске уније, ако се закони о реформи полиције усвоје, прво европска комисија за проширење треба предложити највишем тијелу Европске уније, Вијећу ЕУ, потписивање Споразума.

Постизање договора

Потом би се државе чланице у склопу Политичког и сигурносног комитета требале договорити о томе, да би Споразум могао бити потписан током састанка Вијећа ЕУ за опће и вањске послове који ће 28 .и 29. априла бити одржан у Луксембургу. Потписе на Споразум треба ставити 27 министара вањских послова свих држава чланица ЕУ.

Ланге покушава убрзати процедуре

Како сазнајемо, Делегацију Европске комисије из Брисела ће у БиХ доћи дан прије одлуке у Парламенту БиХ о реформи полиције, на редовни састанак Тијела за праћење реформи у БиХ.

Састанак би требао бити одржан у Мостару, а могуће је да, ако се усвоје закони о реформи полиције, шеф преговарачког тима ЕУ Дирк Ланге, који иначе предводи делегације, не дође у Мостар како би у Бриселу помогао да се што прије окончају процедуре.&нбсп;