Независне новине: САРАЈЕВО – Пореска управа ФБиХ је током 2007.године утврдила да су порески обвезници утајили 229 милиона КМ пореза, а у 2008. годину је ушла са укупно утврђеним пореским дуговима у износу од 926 милиона КМ, стоји у извјештају о раду ПУ ФБиХ у прошлој години који је у понедјељак усвојила Влада ФБиХ.

"То је укупан дуг који се сакупљао неколико посљедњих година и с припадајућом каматом, а највећи дужници су јавни системи и велика предузећа по основу социјалног осигурања својих упосленика" каже Адиса Мухић, гласноговорник ПУ ФБиХ.

Појашњава да би овај износ могао бити смањен јер заводи са предузећима- дужницима потписују споразуме о измиривању дугова путем враћања у ратама или дјеломичног отписа.

Иначе, ПУ ФБиХ је прошле године прикупљала 3,1 милијарду КМ пореза што је за 18 посто више него за 2006. годину. Највећа повећања пореских прихода забиљежена су у области непорезних прихода и новчаних казни, те пореза грађана.

Порезни инспектори у ФБиХ су током 2007. године направили 7.242 контроле, а путем 21.920 рјешења за принудну наплату наплаћено је 65 милиона КМ.

Заступник у Парламенту ФБиХ Керим Лучаревић сматра да ови подаци говоре да Влада ФБиХ нема контроле над унутрашњим дугом

"Овај дуг стално расте јер се увећава за затезне камате. Према подацима које смо добили кроз посланичка питања, од 527 предузећа – дужника, само седам је утужено, а знамо да је већ за дуг изнад 10.000 КМ прописана затворска казна", каже Лучаревић.

Према његовом мишљењу, порески органи у ФБиХ немају исти однос према јавним и приватним фирмама.