Независне новине: САРАЈЕВО –Вијеће министара БИХ угасит ће Дирекцију ЦИПС-а, а њене ће послове преузети будућа агенција за идентификацијске документе, евиденцију и размјену података.Предвиђено је то законом о оснивању ове агенције које је протекле седмице усвојило Вијеће министара БиХ.

"Дирекција за имплементацију ЦИПС пројекта практично је радила на основу подзаконског акта, а имала је низ проблема у функционисању. Мислимо да ћемо овим законом системски уредити ову област", казао је Александар Обрадовић, савјетник предсједавајућег Вијећа министара.

Будућа агенција имаће више надлежности од садашње Дирекције ЦИПС-а. Законом, који ће на једној од наредних сједница разматрати парламент БиХ, предвиђено је да ова агенција буде надлежна за персонализацију и техничку обраду личних карата, личних карата за странце, возачких дозвола, путних исправа, документа за регистрацију возила те других идентификацијских докумената.

"Агенција ће водити евиденцију јединствених матичних бројева, пребивалишта и боравишта, издатих личних карата за држављане БиХ и странце, грађанских, службених и дипломатских пасоша, возачких дозвола, регистрацију моторних возила и докумената за регистрацију возила те евиденцију новчаних и прекршајних казни" наводи се у овом закону.

Агенција, чије ће успостављање услиједити у наредних неколико мјесеци, преузет ће опрему и базе података ЦИПС-а. Такођер, планирано је да ова агенција има надлежности за имплементацију европских стандарда за сигурносне елементе и биометрију у пасошима.

Сједиште агенције бит ће у Бањалуци.