Независне новине: САРАЈЕВО – Парламентарна скупштина БиХ има 26 комисија које броје од шест до 12 чланова и за овај рад, осим плата, посланици и делегати добијају новчане накнаде.

Како сазнају "Независне", од 1. марта ове године, према одлуци заједничке административне комисије, за рад у комисијама се исплаћује по 60 КМ за сједницу, а чланови ад-хок комисије добијају 240 КМ мјесечно док не заврше посао.

Ремзија Кадрић, предсједник једне од комисија, казао је да су недавно мијењали одлуку о исплатама комисија, али није могао прецизирати колике су мјесечне накнаде за чланове.

Према грубој рачуници, само за једну сједницу сталне комисије, ако су присутни сви чланови, потроши се од 360 до 720 КМ.

"Нисам сигуран да је то баш тако. Сасвим је незнатно повећање по новој одлуци, накнада је увећана можда за 0,25 одсто у односу на раније. Сада смо мало пооштрили критеријуме, јер накнаде неће бити исплаћиване онима који не долазе на сједнице или не учествују у раду, односно онима који се појаве на почетку, па напусте сједницу", казао је Кадрић.

Према подацима на веб страници Парламентарне скупштине БиХ, од десет ад-хок комисија три су формиране за избор главног ревизора и приговоре у вези са овим конкурсом, а двије за избор омбудсмана БиХ, а процес избора траје скоро двије године.

"Није проблем што има велики број комисија, јер оне су филтер код доношења разних одлука. Проблеми су у ефектима њиховог рада, јер нас обично обвијесте да се о нечему нису могли договрити и то уредно наплате", сматра Шевко Бајић, представник ГРОЗД-а, невладине организације која прати рад бх. парламента.

Према подацима Парламентарне скупштине БиХ, Представнички дом има седам сталних деветочланих комисија, а Дом народа три шесточлане комисије, док је формирано шест заједничких комисија оба дома које броје по 12 чланова. Уз то, у овом сазиву парламента формирано је десет ад-хок комисија са по шест чланова.

У 2007. години за плате и накнаде у Паралментарној скупштини БиХ потрошено је 4,8 милиона КМ, али нису посебно издвојени трошкови за рад комисија.

Према подацима Парламентарне скупштине, делегати Дома народа учествују у раду већег броја комисија. Тако је Душанка Мајкић члан у 11 комисија, Иво Миро Јовић у 10, Хазим Ранчић у девет, а Рудо Видовић и Адем Ибрахимпашић у седам комисија.

У Представничком дому Велимир Јукић члан је седам комисија, а Винко Зорић, Драго Калабић, Халид Гењац и Азра Хаџиахметовић чланови су у шест комисија, док Нико Лозанчић, Лазар Продановић и Момчило Новаковић раде у пет комисија.

Једино Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, није ни у једној комисији. У парламентарној комисији за равноправност полова, од девет чланова само је једна жена.