Независне новине: САРАЈЕВО – Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ урадиће ревизију свих досадашњих одлука у вези са сукобом интереса именованих и изабраних функционера у БиХ.

Потврдио је ово јуче Суад Арнаутовић, предсједник ЦИК-а БиХ, те додао да ће бити провјерено и зашто у неким случајевима одлуке нису донесене, а постојала је сумња да постоји сукоб интереса.

"Има ту звучних имена за које истрага никада није покренута. Провјерићемо у службама ЦИК-а да ли им је неко дао писмени или усмени налог за то", казао је Арнаутовић.

Подсјетио је да је ЦИК у фебруару ове године ставила ван снаге упутство о примјени Закона о сукобу интереса БиХ, по коме се радило од јуна 2003. године. Арнаутовић је потврдио да су Уставном суду БиХ поднесене најмање двије апелације по ранијим одлукама ЦИК-а о сукобу интереса.

"Ради се о апелацијама једног општинског одборника и једног ентитетског посланика", каже он и додаје да је у овим случајевима Суд БиХ потврдио одлуке ЦИК-а.

Арнаутовић подсјећа да ентитетски парламенти ни након пет година нису испоштовали одредбе Закона о сукобу интереса БиХ, који је прописао да се у року од 60 дана донесу закони на нивоу ентитета. Истиче да је то један од разлога што је ЦИК на основу упутства радила провјеру сукоба интереса за функционере с нижих нивоа власти.

"ЦИК је процијенила да је сада најбољи тренутак да се скрене пажња на ово питање, јер су у парламентарној процедури измјене и допуне Закона о сукобу интереса", казао је Арнаутовић и додао да су упутство хтјели ставити ван снаге још у мају прошле године, али су из међународне заједнице затражили да се то пролонгира.

Сафет Софтић, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ, казао је јуче да је изненађен одлуком ЦИК-а да стави упутство ван снаге и тиме доведе у питање све своје одлуке.

"Не желим да правдам ентитетске парламенте, али када укину упутство јер није у складу са законом, онда остаје питање на основу чега су људи санкционисани", казао је Софтић.

У НС РС су казали да још нису усвојили план рада, те није потврђено када ће овај закон бити на дневном реду.

Казне пријете у распону од четири године

Суад Арнаутовић поручио је изабраним и именованим званичницима на нижим нивоима власти да добро размисле преузимају ли функције док су у сукобу интереса, "јер могу бити процесуирани и ретроактивно у наредне четири године".

"Од 4. фебруара 2008. године, када је упутство стављено ван снаге, до 4. фебруара 2012. године је период до када се може процесуирати сукоб интереса. У том периоду нема застаре. Тако да је сасвим ирелевантно ко ће то процесуирати, да ли ЦИК или неки други орган, који ће овластити парламент БиХ или ентитета", казао је Арнаутовић.