Независне новине: САРАЈЕВО – Неколико закона који су у ФБиХ усвојени или су у процедури неће бити могуће провести због великих финансијских обавеза, изјавио је јуче Вјекослав Беванда, министар финансија у Влади ФБИХ.

Прикупљени приходи у 2007.

Према јуче презентираним подацима, ФБиХ је током 2007.године прикупља 5,8 милијарди КМ јавних прихода, кантони и општине 2,44 милијарде КМ, ванбуџетски фондови 2,06 милијарди КМ, а кроз допринос за осигурање од незапослености прикупљено је 108,6 милиона КМ и сви приходи су већи него у 2006.години. Беванда најављује да ће кроз извјешћа бити презентирано како је потрошена разлика прихода и тврди да у Влади ФБиХ за сада не размишљају о повећању плата и ако су након повећања у РС и у државним институцијама „плате министра у ФБиХ на нивоу референата у РС и у БиХ“.

„Недавно је усвојен закон о додатним правима демобилисаних бранитеља, за који нико не зна колико је финансијски тежак, а закон по пројекту „један закон – један фонд“ се сасвим извитоперио јер нико не провјерава да ли заиста имамо 200.000 припадника тих категорија. А реализација тог закона тражи нову администрацију и њиме не добивамо ништа“, рекао је Беванда на конференцији за новинаре.

Министар финансија није задовољан припремљеним измјенама закона о расподјели јавних прихода на којима раде Владини стручњаци.

„Ако се измјенама дио прихода одузме од кантона, а њима одузму неке обавезе, то је онда само прерасподјела“, цијени Беванда.