Независне новине: САРАЈЕВО – Споразум о придруживању и стабилизацији између БиХ и ЕУ могао би бити потписан у априлу ове године, уколико парламент БиХ усвоји сет закона о реформи полиције.

Изјавио је ово јуче Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ.

Уколико усвојимо законе о реформи полиције, усклађене с европским захтјевима, Споразума с ЕУ може бити потписан у априлу. Дакле, још имамо времена да потпишемо споразум у планираном року“, рекао је Топчагић након јучерашњег састанка Тима за мониторинг реформи у БиХ.

Пјер Мирел, директор за западни Балкан у Генералном директорату за проширење Европске комисије, није могло прецизирати да ли су закони о оснивању седам нових државних полицијских институција довољни за потписивање Споразума о придруживању и стабилизацији.

„Вијеће министра БиХ коначно је усвојило сет закона и упутило га парламенту, што је велики корак у овом процесу. Предложене законе не могу коментирати, јер их нисам имао прилику прочитати, али очекујемо да политички лидери проведу свој договор из Мостара“, истакао је Мирел.

Представници БиХ и ЕК окупљени у Тиму за мониторинг реформи у протекла два дана анализирали су напредак БиХ у кључним реформским областима. ЕУ је похвалила усвајање закона о лијековима, осигурању, регистрацији предузећа, напредак у областима ваздушног саобраћаја, сарадњи са Хагом и реформи јавне управе.