Независне новине: САРАЈЕВО – Већина посланика парламента БИХ сагласна је да буџет БиХ за ову годину не треба премашивати 1,186 милијарди КМ, што је за око 45 милиона КМ мање од приједлога који је парламенту доставило Предсједништво БИХ.

Резултате је ово вишесатне расправе на јучерашњој сједници Представничког дома парламента БИХ. Државни посланици у вријеме закључења овог издања „Независних“ нису се изјаснили о буџету у првом читању.

„Парламентарна комисија за финансије и представници надлежних министарстава треба амандманима да коригирају предложени буџет, чији оквир треба да износи 1.186.357.560.КМСтруктура расхода овог буџета треба да уважи приједлоге Предсједништва БИХ, те ресорних министарстава“, казао је Бајазит Јашаревић, посланик СДА, која је предложила закључак о умањењу предложеног буџета.

Драго Калабић, предсједник Клуба посланика СНСД-а, изјавио је како ови закључци СДА отклањају већину разлога због којих је српски члан предсједништва БиХ био против предложеног буџета у износу око 1,2 милијарде КМ. Његов страначки колега Лазар Продановић рекао је да приједлог који је сачинио предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић није реалан, јер буџет излази из оквира дугорочног планирања потрошње у БиХ. Посланици Странке за БиХ подржали су приједлог Предсједништава БиХ, уз појашњење како могу прихватити њихово смањење за око десет милиона КМ.