У оквиру документа Стратегија реформе јавне управе, постојање „задовољавајућих управних капацитета“ је утврђено као један од кључних предуслова за успјешну имплементацију реформи и интеграцију БиХ у Европску унију (ЕУ). Из овога произилази примарни циљ утврђен Стратегијом за РЈУ у области управљања људским потенцијалима који се односи на потребу да се развије “професионална, политички непристрасна, национално избалансирана, етична, стабилна и активна јавну служба, коју поштују и која је у стању пружати ефективне услуге и владама и грађанима”.

Ради постизања овог циља, аутори Стратегије за РЈУ позивају на успоставу Института за јавну управу (Институт) на нивоу цијеле земље, упућујући на “формирање Института за јавну управу за цијелу БиХ” као једну од кључних активности.

Канцеларији координатора за реформу јавне управе (PARCO) дато је у надлежност да координише процесом спровођења ове реформе. Сходно томе, у свјетлу претходно набројаних циљева, Канцеларије је договорила са предстваницима UNDP-а за БИХ осигурање техничке/екпертске помоћи у циљу провођења темељне анализе изводљивости и давања препорука у погледу могућих опција за успостављање Института, које требају резултовати у посебном студијском документу…