Независне новине: САРАЈЕВО – Вијеће министара БиХ убрзо ће разматрати Нацрт закона о фискалном вијећу БиХ, потврдио је Александар Обрадовић, савјетник предсједавајућег Вијећа министара Николе Шпирића.

Усаглашавање државних и ентитетских власти о оснивању фискалног вијећа траје више од двије године.

“У току су одређене активности у вези с утврђивањем усаглашеног Нацрта закона о фискалном вијећу. Вјерујем да ће врло брзо бити на дневном реду Савјета министара“, рекао је Обрадовић.

Задатак вијећа усклађивање фискалне поклитике

Фисикално вијеће БиХ је тијело у којем би требало да дјелују ентитетски и државни премијери и мнинистри финансија.

Задатак му је да усклађује фискалне политике на свим нивоима власти, како се не би дешавало да различити нивои власти издвајају новац за исте намјене, док неке потребе остају непокривене.Закон о фискалном вијећу један ја од приоритених задатака БиХ на путу ка ЕУ.

Ентитетске владе прије неколико мјесеци послале су своје приједлоге закона о фискалном вијећу, које ће имати координацијску улогу у креирању буџета у БиХ. Званични предлагач овог закона бит ће Предсједништво БиХ.

„Нацрт закона о фискалном вијећу разматрао је Одбор за економска питања Вијећа министара. Закључено је да су потребне мање поправке формално – правне природе. Дакле, мислим да смо веома близу договора о овом закону. Мислим да ће бити на дневном реду Вијећа министара БиХ одмах након потврде именовања министара и њихових замјеника“, казали су у Вијећу министара.

Драган Вранкић, министар финансија и трезора БиХ у оставци, потврдио је да су државне и ентитетске власти скоро у потпуности усагласиле Нацрт закона о фискалном вијећу БиХ.

„Нема суштинских размимоилажења. Фискално вијеће требали смо основати давно и зато очекујем да закон буде разматран и усвојен чим прије“, рекао је Вранкић.