Конференција под називом “БиХ спољнотрговинска политика – покретач развоја“ одржана је 22. јануара 2007. године у Сарајеву. Организовао ју је Пројекат Европске уније за развој трговинске политике и капацитета у БиХ (EUTPP) у сарадњи с Министарством спољне трговине и економских односа БиХ. Конференцији су присуствовали представници институција БиХ непосредно укључених у развијање и провођење спољнотрговинске политике, те представници међународних институција, научних организација и привреде. Међу учесницима били су и представници Канцелирије координатора за реформу јавне у БиХ.

На конференцији је презентован документ ''Извјештај о процјени потреба у областима које се односе на трговину“ који анализира тренутно стање бх. спљнотрговинске политике, и даје препоруке за рјешавање проблема идентификованих у извјештају. Истакнута је и неопходност реформе јавне управе која ће допринијети рјешавању неких од проблема које је извјештај идентификовао, од којих је један од најзначајнијих недостатак кадрова у институцијама.

Према оцјенама учесника, неопходно је спровести одређене реформе у области спољнотрговинске политике да би босанскохерцеговачкој привреди било омогућено да у потпуности искористи споразуме које треба потписати с WТО-ом и другима те појачала извозне активности на тржиштима земаља чланица CEFTA-е и Европске уније.