Њемачка – функционална држава сложеног уређења

Руководство и стручни савјетници Канцеларије координатора за реформу јавне управе учествовали су у студијском путовању у Берлин од 16. до 20. децембра 2007. године, које је организовао Тим техничке помоћи Канцеларији. Програм студијског путовања обухватио је низ посјета законодавним и извршним органима Њемачке, на савезном и покрајинском нивоу.

Врло занимљиве и информативне биле су презентације рада Савезне скупштине (Bundestag) и Дома Федерације (Bundesrat) Њемачке посредством којих је предочен систем одлучивања и усвајања закона у земљи са федералним уређењем. Концентрација апсолутне власти у једном органу је овим системом избјегнута, а сједницама савезних законодавних органа Њемачке могу присуствовати и грађани.

Посјетом управи покрајине Бранденбург и представништву покрајине Баварска у Берлину, учесници студијског путовања упознати су са системом расподјеле надлежности између Федерације и 16 савезних држава и начинима сарадње поменутих нивоа управе. Њемачка тренутно проводи реформу федерације, а многа практична искуства и изазови с којима је суочена примјењиви су и на БиХ.

С обзиром да је јавна управа у његовој надлежности, незаобилазна је била и посјета државном Министарству унутрашњих послова, а затим и Канцеларији њемачке канцеларке Ангеле Меркел. Све посјете показале су да Њемачка упркос сложеном федералном уређењу има добро испланиран и ефикасан систем јавне управе, који непрекидно унапређује.

Љубазни домаћини компетентно су одговарали на питања делегације из БиХ, коју су, осим упосленика Канцеларије чинили и генерални секретар Савјета министара БиХ, секретар Владе Републике Српске, координатор у Влади Брчко дистрикта БиХ, те чланови Тима техничке помоћи Канцеларији.

Интензиван програм посјета оставио је и дио времена за обилазак знаменитости овог три и по милионског града с богатом и бурном историјом.