Otvoreni podaci i poboljšanje politike i prakse otvaranja podataka od javnog interesa u okviru međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast bile su teme dvodnevnog sastanka kojeg je Regionalna škola za reformu javne uprave (ReSPA) održala u četvrtak i petak, 10.i 11.03.2022. u Skoplju.

Otvoreni i dostupni podaci iz javnog sektora predstavljaju ključni resurs za društvo, te kroz stvaranje novih proizvoda i usluga, novih preduzeća i radnih mjesta mogu proizvesti i društvenu i ekonomsku vrijednost. Stoga je sastanak imao za cilj povećanje znanja državnih službenika o mogućnostima uspostavljanja izvodljivih politika otvorenih podataka, te izazovima u toj oblasti, kao i oblasti upravljanja portalima otvorenih podataka općenito.

Obzirom da je povećanje nivoa otvorenosti podataka prepoznato u naporima reforme javne uprave širom Zapadnog Balkana i predstavlja bitan segment akcionih planova strategija reforme javne uprave Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, predstavnici Ureda koordinatora za reformu javne uprave također su učestvovali na sastanku, te kroz panel diskusiju predstavili trenutno stanje institucija Vijeća ministara BiH u otvaranju podataka i ciljeve u ovoj oblasti koje pokriva Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH 2018-2022.

Predstavljene su aktivnosti izrade procjene spremnosti javne uprave za objavu podataka u otvorenom formatu (Open Data Readiness Assesement – ODRA) koje je Ured koordinatora u prethodnom periodu koordinirao u okviru GIZ Programa jačanja javnih institucija u BiH. Posebno su naglašene aktivnosti i koraci koje Ured koordinatora poduzima u saradnji sa relevantnim institucijama Vijeća ministara BiH, a u okviru uspostavljanja portala otvorenih podataka, te o izazovima sa kojim se institucije na tom putu susreću.

Učesnici sastanka imali su priliku podijeliti iskustva o zajedničkim izazovima u praksi, a koje bi ReSPA mogla riješiti u okviru regionalnog projekta ili inicijative, kao što su standardizacija metapodataka u regionu i podizanje svijesti o važnosti i prednostima otvaranja podataka.

Dodatne informacije o navedenom sastanku moguće je naći i na sljedećem linku