Ured koordinatora za reformu javne uprave na danas održanoj konferenciji za novinare u Sarajevu najavio je početak istraživanja o primjeni Politike i Standarda proaktivne transparentnosti u institucijama Vijeća ministara BiH.

Ova dva dokumenta, a na inicijativu Ureda koordinatora za reformu javne uprave, usvojilo je Vijeće ministara BiH u decembru prošle godine i zaključkom obavezalo institucije da provedu svih 38 standarda te da o tome obavijeste Ured koordinatora.

„Radi se o 38 vrsta informacija koje je potrebno da institucije BiH imaju na svojim web stranicama, a između ostalog, odnose se na  informacije u oblasti javnih nabavki (od plana javnih nabavki do ugovora),  primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama, finansijskih informacija kao što su budžeti i izvještaji o izvršenju budžeta, revizorski izvještaje, konkursi, pravilnici o unutrašnjoj organizaciji, te ukupna primanja zaposlenih u institucijama po svakom zaposlenom. Za objavu svih ovih vrsta informacija dobili smo i pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH“, istakao je Dragan Ćuzulan , državni koordinator za reformu javne uprave

 

On je podsjetio da je Ured koordinatora za reformu javne uprave zajedno sa još tri institucije: Direkcijom za evropske integracije, Agencijom za statistiku BiH i Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, a kroz Program jačanja javnih institucija koji po nalogu savezne vlade Njemačke provodi njemački GIZ, još 2015. godine izradio Politiku i Standarde proaktivne transparentnosti.

„Nama je cilj da ovi standardi postanu i zakonska obaveza , a kroz buduće izmjene Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH“, naglasio je Ćuzulan.

Ovom prilikom Dragan Ćuzulan i Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH potpisali su Memorandum o saradnji za korištenje namjenski izrađenog softvera za prikupljanje podataka od institucija.

Direktor Agencije za statistiku BiH rekao je da je ova institucija opredijeljena za proaktivan pristup objave informacija od javnog značaja te ocijenio uspješnom saradnju koje imaju državne institucije kroz Program jačanja javnih institucija.

Mathias Mühle, rukovoditelj Programa jačanja javnih institucija u njemačkom GIZ-u naglasio je spremnost Njemačke vlade da pomogne tijelima javne vlasti da unapređuju transparentnost jer je ona jedan od ključnih faktora za uspješnu provedbu reforme javne uprave.