Proteklog petka u sarajevskom hotelu Hollywood, pod motom „bliže ljudima“, okupili su se vodeći stručnjaci Bosne i Hercegovine iz područja struke odnosa s javnošću unutar javne uprave i javnih preduzeća, s ciljem razmjene znanja i iskustva.

Konferenciju je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Milan Trivić, a uvodnim riječima prisutnima su se obratili i načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić, koordinator za reformu javne uprave doc. dr. Dragan Ćuzulan te u ime organizatora Josipa Terzić Rezić i Danijel Koletić, predsjednik Organizacijskog odbora.

koordinatornovo„Nove medijske platforme traže transparentniju komunikaciju javne uprave, a ključ dobre komunikacije predstavlja razumijevanje političke zajednice da bez strukturiranih standarda u odnosima s javnošću unutar javne uprave nije moguće ni ostvarivanje strateških ciljeva“, rekao je Koletić.

„Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave, kroz pripremu i implementaciju nekoliko projekata, dala je doprinos jačanju kapaciteta državnih službenika – komunikatora u različitim područjima njihovog djelovanja.  Kroz naše godišnje analize ustanovili smo da je u ovoj oblasti napravljen najveći iskorak, odnosno da je, od šest oblasti reforme, u oblasti Institucionalna komunikacija zabilježen najveći postotak ispunjenja ciljeva i mjera“, istakao je koordinator za reformu javne uprave.

Ćuzulan je naglasio da i dalje najveću prepreku razvoju odnosa s javnostima predstavlja nedostatak svijesti o tome da odnosi s javnošću moraju biti dio ukupne politike svake institucije.

Zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva naglasio je da su komunikacije u našoj regiji zanemarene i marginalizirane te da se o njima razmišlja samo onda kada se pojavi problem, a načelnik Općine Ilidža istakao je da su komunikacijski procesi ključni faktor transparentnosti servisa građana.

Amela Odobašić, rukovoditeljica Sektora za odnose s javnošću Regulatore agencije za komunikacije BiH na Fokus konferenciji ukazala je na potrebu jačanja kapaciteta komunikatora i potrebu unapređenja strateških komunikacija u upravi.

vildanaVildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja kazala je da je ovo godina u kojoj ćemo se naslušati priča aktualne vlasti o rezultatima i pomacima, a da će nakon izbora, BiH pasti još niže na ljestvici sretnih građana. Govoreći o otvorenosti vlasti, Selimbegovića je pozitivnim ocijenila transparentnost Ureda koordinatora.

U panel diskusiji pod nazivom „Strateški izazovi komunikacija u javnoj upravi“ stručnjaci zaposleni u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije te Hrvatske raspravljali su o komunikacijskim preprekama s kojima se susreću unutar svoje struke i djelovanja.

Mirjana Micevska, rukovoditeljica Službe za informiranje Vijeća ministara BiH istakla je da se svojim radom i zalaganjem komunikatori moraju izboriti za unapređenje razumijevanja menadžmenta za njihov posao. Iva Saraga, voditeljica poslovnih komunikacija i marketinga Ureda Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj navela je da njen posao olakšava efikasan i transparentan rad ove institucije.

Učesnici ovog panela saglasni su da je jedan od najvećih izazova za komunikatore u javnom sektoru nedostatak razumijevanja za njihov doprinos uspješnoj javnoj administraciji. Kako je to definisao Elvis Mujanović, savjetnik za međunarodni razvoj u GIZ-u BiH, PR se u javnoj administraciji posmatra tek kao dodatak, a ne kao jedan od ključnih elemenata kvalitetne administracije.  Ovaj izazov je uslovljen brojnim faktorima, među kojima su česte promjene na rukovodećim pozicijama, budžetska ograničenja, nedostatak educiranosti rukovodećih lica, i drugi.svi

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić istakao je da „odnose s javnostima smatra osnovom svih procesa za koje je jedinica lokalne samouprave odgovorna, jer mi smo tu zbog svih naših građanki i građana“.

Doprinos međunarodnom karakteru konferencije pružila su predavanja dvojice istaknutih komunikacijskih stručnjaka Alessandra Butticea, koji gotovo 30 godina obnaša rukovodeće dužnosti u području komunikacija na najvišim razinama Europske unije te Simona Jonesa, direktora Westco Communications i predsjednika Odjela za komunikaciju lokalne uprave Velike Britanije čija je tema predavanja bila Moć komunikacije u izgradnji povjerenja i poboljšanju života.

„Mnoge institucije i organizacije griješe misleći da su odnosi s javnošću samo slanje saopćenja u kojim će političari dobro izgledati“, naglasio je Jones.

O temi Mi smo tu zbog vas, a ne obratno – kako PR mijenja javnu upravu govorio je Krešimir Macan, savjetnik za strateško komuniciranje predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Primjerima iz prakse komunikacijskih stručnjaka iz regije, obrađene su teme Mala škola transparentnosti – izazov otvorenog proračuna, Lideri budućnosti, Poboljšanje imidža u javnom sektoru, Komunikacija i odnosi s javnošću u lokalnoj zajednici te Korištenje alata novih medija u javnoj upravi.

Stručnjaci su svoja iskustva podijeliti kroz teme važnosti transparentnosti, poboljšanja imidža u javnom sektoru, komunikacije putem društvenih medija, korištenja alata novih medija te načina na koji odnosi s javnošću mogu promijeniti javnu upravu.