Протеклог петка у сарајевском хотелу Hollywood, под мотом „ближе људима“, окупили су се водећи стручњаци Босне и Херцеговине из подручја струке односа с јавношћу унутар јавне управе и јавних предузећа, с циљем размјене знања и искуства.

Конференцију је свечано отворио замјеник градоначелника Града Сарајева Милан Тривић, а уводним ријечима присутнима су се обратили и начелник Опћине Илиџа проф. др. Сенаид Мемић, координатор за реформу јавне управе доц. др. Драган Ћузулан те у име организатора Јосипа Терзић Резић и Данијел Колетић, предсједник Организацијског одбора.koordinatornovo

„Нове медијске платформе траже транспарентнију комуникацију јавне управе, а кључ добре комуникације представља разумијевање политичке заједнице да без структурираних стандарда у односима с јавношћу унутар јавне управе није могуће ни остваривање стратешких циљева“, рекао је Колетић.

„Канцеларија координатора за реформу јавне управе, кроз припрему и имплементацију неколико пројеката, дала је допринос јачању капацитета државних службеника – комуникатора у различитим подручјима њиховог дјеловања.  Кроз наше годишње анализе установили смо да је у овој области направљен највећи искорак, односно да је, од шест области реформе, у области Институционална комуникација забиљежен највећи постотак испуњења циљева и мјера“, истакао је координатор за реформу јавне управе.

Ћузулан је нагласио да и даље највећу препреку развоју односа с јавностима представља недостатак свијести о томе да односи с јавношћу морају бити дио укупне политике сваке институције.

Замјеник градоначелника Града Сарајева нагласио је да су комуникације у нашој регији занемарене и маргинализиране те да се о њима размишља само онда када се појави проблем, а начелник Опћине Илиџа истакао је да су комуникацијски процеси кључни фактор транспарентности сервиса грађана.

Амела Одобашић, руководитељица Сектора за односе с јавношћу Регулаторе агенције за комуникације БиХ на Фокус конференцији указала је на потребу јачања капацитета комуникатора и потребу унапређења стратешких комуникација у управи.

vildanaВилдана Селимбеговић, главна и одговорна уредница Ослобођења казала је да је ово година у којој ћемо се наслушати прича актуалне власти о резултатима и помацима, а да ће након избора, БиХ пасти још ниже на љествици сретних грађана. Говорећи о отворености власти, Селимбеговића је позитивним оцијенила транспарентност Уреда координатора.

У панел дискусији под називом „Стратешки изазови комуникација у јавној управи“ стручњаци запослени у државним институцијама Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије те Хрватске расправљали су о комуникацијским препрекама с којима се сусрећу унутар своје струке и дјеловања.

Мирјана Мицевска, руководитељица Службе за информирање Вијећа министара БиХ истакла је да се својим радом и залагањем комуникатори морају изборити за унапређење разумијевања менаџмента за њихов посао. Ива Сарага, водитељица пословних комуникација и маркетинга Уреда Управе Хрватске банке за обнову и развој навела је да њен посао олакшава ефикасан и транспарентан рад ове институције.

Учесници овог панела сагласни су да је један од највећих изазова за комуникаторе у јавном сектору недостатак разумијевања за њихов допринос успјешној јавној администрацији. Како је то дефинисао Елвис Мујановић, савјетник за међународни развој у ГИЗ-у БиХ, ПР се у јавној администрацији посматра тек као додатак, а не као један од кључних елемената квалитетне администрације.  Овај изазов је условљен бројним факторима, међу којима су честе промјене на руководећим позицијама, буџетска ограничења, недостатак едуцираности руководећих лица, и други.svi

Начелник опћине Чапљина др. Смиљан Видић истакао је да „односе с јавностима сматра основом свих процеса за које је јединица локалне самоуправе одговорна, јер ми смо ту због свих наших грађанки и грађана“.

Допринос међународном карактеру конференције пружила су предавања двојице истакнутих комуникацијских стручњака Alessandra Butticea, који готово 30 година обнаша руководеће дужности у подручју комуникација на највишим разинама Еуропске уније те Simona Jonesa, директора Westco Communications и предсједника Одјела за комуникацију локалне управе Велике Британије чија је тема предавања била Моћ комуникације у изградњи повјерења и побољшању живота.

„Многе институције и организације гријеше мислећи да су односи с јавношћу само слање саопћења у којим ће политичари добро изгледати“, нагласио је Јонес.

О теми Ми смо ту због вас, а не обратно – како ПР мијења јавну управу говорио је Крешимир Мацан, савјетник за стратешко комуницирање предсједника Владе Републике Хрватске.

Примјерима из праксе комуникацијских стручњака из регије, обрађене су теме Мала школа транспарентности – изазов отвореног прорачуна, Лидери будућности, Побољшање имиџа у јавном сектору, Комуникација и односи с јавношћу у локалној заједници те Кориштење алата нових медија у јавној управи.

Стручњаци су своја искуства подијелити кроз теме важности транспарентности, побољшања имиџа у јавном сектору, комуникације путем друштвених медија, кориштења алата нових медија те начина на који односи с јавношћу могу промијенити јавну управу.