"Ekonomske i socijalne reforme neophodne za bolji život građana i skori prijem Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju" naziv je skupa koji će biti održan od 17. – 20. novembra u Italiji, a u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer (KAS).

Cilj kolokvija je da vodećim političarima i priznatim ekonomskim stručnjacima iz BiH i EU omogući prostor za stručnu i otvorenu diskusiju kako bi zajednički došli do preporuka koje bi mogle biti od koristi za efikasnije provođenje reformi.

Konferencija, koju će otvoriti domaćin, direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Dr. Karsten Dümmel, podijeljena je na četiri cjeline.

U otvornoj diskusiji – "EU perspektiva BiH" – koju moderira predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za BiH Tonino Picula raspravljat će se o EU reformskoj agendi i njemačko-britanskoj inicijativi koja joj je prethodila. U ovom dijelu očekuju se izlaganja člana Predsjedništva BiH i predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Ernsta Reichela, predstavnika direktorata za Zapadni Balkan Generalne direkcije za susjedstvo i proširenje Georga Zieglera, kao i predsjedavajućeg  i zamjenika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjena Tadića (SDS), Bariše Čolaka (HDZBiH), te Senada Šepića (SDA) poslanika u Predstavničkom domu BiH.

Univerzitetski profesor dr. Vjekoslav Domjan moderira drugi dio konferencije – "Oporavak i modernizacija ekonomije", na kojem će se pokušati konkretno odgovoriti na pitanja kako do boljeg poslovnog ambijenta, kako povećati konkurentnost i doći do novih radnih mjesta, kako do fiskalne i finansijske održivoti, do investicija, kako iskoristiti programe tehničke i finansijske pomoći koje nude međunarodne institucije, kao i o regionalnoj suradnji. O praktičnim iskustvima, uspješnim primjerima iz prakse i prekogranične suradnje govorit će gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić te privatni poduzetnik i bivši direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić, a svoja će razmatranja iznijeti i glavni i odgovorni urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović, predsjednik Odbora za gospodarstvo HDZ-a 1990 Srećko Boras te dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Ljubiša Vladušić.

"Unapređenje funkcionalnosti institucija vlasti i stvaranje održivog i pravičnog društvenog okruženja" naziv je trećeg dijela konferencije koju moderira koordinator za reformu javne uprave Bosne i Hercegovine dr. Dragan Ćuzulan.  Koordinator za reformu javne uprave je i uvodničar o ovoj temi, a učesnici panela su: zastupnik u Njemačkom saveznom parlamentu Michael Brand, delegatkinja u Domu naroda PS BiH Ljilja Zovko, predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, potpredsjednik SDS-a i predsjednik kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica, univerzitetski profesor i predsjednik Odbora za ekonomske odnose i regionalnu saradnju SDS-a dr. Jovo Ateljević, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Željko Josić.

Domaćin konferencije dr. Dummel moderirat će četvrtu finalnu sesiju – "Grupiranje političkih stranaka u Bosni i Hercegovini na programatskim načelima“. Međunarodni sekretar Evropske narodne stranke Patrik Voller govorit će na ovu temu zajedno sa prisutnim predstavnicima pet stranaka članica, predsjednicima Mladenom Bosićem, dr. Mladenom Ivanićem i Martinom Ragužem, te stranačkim potpredsjednicima Borjanom Krišto i Šefikom Džaferovićem.