&qуот;Економске и социјалне реформе неопходне за бољи живот грађана и скори пријем Босне и Херцеговине у Европску унију&qуот; назив је скупа који ће бити одржан од 17. – 20. новембра у Италији, а у организацији Фондације Конрад Аденауер (КАС).

Циљ колоквија је да водећим политичарима и признатим економским стручњацима из БиХ и ЕУ омогући простор за стручну и отворену дискусију како би заједнички дошли до препорука које би могле бити од користи за ефикасније провођење реформи. Конференција, коју ће отворити домаћин, директор представништва Фондације Конрад Аденауер у БиХ Др. Карстен Дüммел, подијељена је на четири цјелине.

У отворној дискусији – "ЕУ перспектива БиХ" – коју модерира предсједавајући Делегације Европског парламента за БиХ Тонино Пицула расправљат ће се о ЕУ реформској агенди и њемачко-британској иницијативи која јој је претходила. У овом дијелу очекују се излагања члана Предсједништва БиХ и предсједника ПДП-а Младена Иванића, специјалног изасланика за Западни Балкан у Министарству вањских послова Савезне Републике Њемачке Ернста Реицхела, представника директората за Западни Балкан Генералне дирекције за сусједство и проширење Георга Зиеглера, као и предсједавајућег  и замјеника Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњена Тадића (СДС), Барише Чолака (ХДЗБиХ), те Сенада Шепића (СДА) посланика у Представничком дому БиХ.

Универзитетски професор др. Вјекослав Домјан модерира други дио конференције – "Опоравак и модернизација економије", на којем ће се покушати конкретно одговорити на питања како до бољег пословног амбијента, како повећати конкурентност и доћи до нових радних мјеста, како до фискалне и финансијске одрживоти, до инвестиција, како искористити програме техничке и финансијске помоћи које нуде међународне институције, као и о регионалној сурадњи. О практичним искуствима, успјешним примјерима из праксе и прекограничне сурадње говорит ће градоначелник Требиња Славко Вучуревић, начелник Опћине Тешањ Суад Хускић те приватни подузетник и бивши директор Јавног предузећа Аутоцесте ФБиХ Енсад Карић, а своја ће разматрања изнијети и главни и одговорни уредник магазина Бука Александар Трифуновић, предсједник Одбора за господарство ХДЗ-а 1990 Срећко Борас те декан Економског факултета у Источном Сарајеву проф. др. Љубиша Владушић.

"Унапређење функционалности институција власти и стварање одрживог и правичног друштвеног окружења" назив је трећег дијела конференције коју модерира координатор за реформу јавне управе Босне и Херцеговине др. Драган Ћузулан. Координатор за реформу јавне управе је и уводничар о овој теми, а учесници панела су: заступник у Њемачком савезном парламенту Мицхаел Бранд, делегаткиња у Дому народа ПС БиХ Љиља Зовко, предсједник Федерације БиХ и допредсједник ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара, потпредсједник СДС-а и предсједник клуба посланика ове странке у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица, универзитетски професор и предсједник Одбора за економске односе и регионалну сарадњу СДС-а др. Јово Атељевић, као и делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Жељко Јосић.

Домаћин конференције др. Думмел модерират ће четврту финалну сесију – "Групирање политичких странака у Босни и Херцеговини на програматским начелима“.

Међународни секретар Европске народне странке Патрик Воллер говорит ће на ову тему заједно са присутним представницима пет странака чланица, предсједницима Младеном Босићем, др. Младеном Иванићем и Мартином Рагужем, те страначким потпредсједницима Борјаном Кришто и Шефиком Џаферовићем.