U Banja Luci je jučer, u organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave (RJU), u hotelu Bosna održana diskusija na temu “Aktualni momenat RJU: iskustva, rezultati i naredni koraci” s ciljem promocije reforme javne uprave, te unapređenja saradnje svih uključenih u ovaj proces.

Diskusija je organizirana u sklopu Programa jačanja javnih institucija u Bosne i Hercegovine koji u ime Vlade SR Njemačke provodi Njemačko društvo za međunarodnu saradnju -GIZ, a  namjenjena  je članovima i članicama nadzornih timova zaduženih za  nadgledanje i usmjeravanje reformskih procesa iz tri reformske oblasti: Institucionalna komunikacija, E-uprava, i Upravni postupci i upravne usluge, te službenicima za Odnose s javnošću zaduženih za promociju RJU iz Vlade  Republike Srpske.

Kao domaćin događaja, koordinatorica za reformu javne uprave na nivou RS, Stojanka Ćulibrk, istakla je korisnost ovakvih diskusija kao načina za unapređenje razmjene informacija i promocije reforme javne uprave.

”Efikasnija javna uprava donosi kvalitetnije usluge svim građanima, ekonomsku stabilnost, bolji životni standard, i olakšava rad privrede, što je preduslov za ekonomske i socijalne reforme u svakoj zemlji” kazala je Ćulibrk i dodala da će preporuke sa diskusije dati  smjernice za unapređenje modernizacije javne uprave.

Koordinatorica za RJU na nivou BiH, Semiha Borovac, istakla je da reforma javne uprave bilježi određeni napredak u svim reformskim oblastima,  ali da je potrebno ubrzati ovaj proces.

"Postavljeni su ambiciozni ciljevi u svim reformskim oblastima. Potrebno je ubrzati započete procese u oblasti E-uprave, kao što su upotreba elektornskog potpisa na svim nivoima vlasti što će ubrzati dvosmjernu komunikaciju između građana i uprave, uspostavljanje interoperabilnosti razmjenje podataka među institucijama uprave kako bi građani bili oslobođeni obaveze prikupljanja dokaza pred organima uprave, kao i implementiranje ciljeva zajedničkih servisa za E-usluge. Nastaviti ćemo sa aktivnostima na uspostavi sistema redukcije administrativnih prepreka, postojećim ali i novim propisima. Naša je namjera da približimo javnu upravu građanima, te da poboljšamo komunikaciju sa civilnim društvom,” kazala je Borovac.  

Mirsada Jahić, koordinatorica za reformu javne uprave na nivou FBiH, istakla je da "članovi nadzornih timova trebaju biti više  informirani o provedbi i rezultatima reforme javne uprave kako bi mogli djelovati unutar državne strukture i informirati donosioce odluka, ali i širu javnosti”

Ured koordinatora za reformu javne uprave će u sklopu svojih aktivnosti organizirati i panel diskusiju 29.11.2013. godine u Brčkom.