У Бања Луци је јучер, у организацији Канцеларије координатора за реформу јавне управе (РЈУ), у хотелу Босна одржана дискусија на тему “Актуални моменат РЈУ: искуства, резултати и наредни кораци” с циљем промоције реформе јавне управе, те унапређења сарадње свих укључених у овај процес.

Дискусија је организирана у склопу Програма јачања јавних институција у Босне и Херцеговине који у име Владе СР Њемачке проводи Њемачко друштво за међународну сарадњу – ГИЗ, а  намјењена  је члановима и чланицама надзорних тимова задужених за  надгледање и усмјеравање реформских процеса из три реформске области: Институционална комуникација, Е-управа, и Управни поступци и управне услуге, те службеницима за Односе с јавношћу задужених за промоцију РЈУ из Владе  Републике Српске.

Као домаћин догађаја, координаторица за реформу јавне управе на нивоу РС, Стојанка Ћулибрк, истакла је корисност оваквих дискусија као начина за унапређење размјене информација и промоције реформе јавне управе.

”Ефикаснија јавна управа доноси квалитетније услуге свим грађанима, економску стабилност, бољи животни стандард, и олакшава рад привреде, што је предуслов за економске и социјалне реформе у свакој земљи” казала је Ћулибрк и додала да ће препоруке са дискусије дати  смјернице за унапређење модернизације јавне управе.

Координаторица за РЈУ на нивоу БиХ, Семиха Боровац, истакла је да реформа јавне управе биљежи одређени напредак у свим реформским областима,  али да је потребно убрзати овај процес.

"Постављени су амбициозни циљеви у свим реформским областима. Потребно је убрзати започете процесе у области Е-управе, као што су употреба електорнског потписа на свим нивоима власти што ће убрзати двосмјерну комуникацију између грађана и управе, успостављање интероперабилности размјење података међу институцијама управе како би грађани били ослобођени обавезе прикупљања доказа пред органима управе, као и имплементирање циљева заједничких сервиса за Е-услуге. Наставити ћемо са активностима на успостави система редукције административних препрека, постојећим али и новим прописима. Наша је намјера да приближимо јавну управу грађанима, те да побољшамо комуникацију са цивилним друштвом,” казала је Боровац.  

Мирсада Јахић, координаторица за реформу јавне управе на нивоу ФБиХ, истакла је да "чланови надзорних тимова требају бити више  информирани о проведби и резултатима реформе јавне управе како би могли дјеловати унутар државне структуре и информирати доносиоце одлука, али и ширу јавности”

Канцеларија координатора за реформу јавне управе ће у склопу својих активности организирати и панел дискусију 29.11.2013. године у Брчком.