Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović i direktor Agencije za informatičko društvo Srpske Srđan Rajčević potpisali su  ugovor o obavljanju usluga sertifikacije, čime je uveden elektronski potpis u poslovanje ove uprave.

Ovom prilikom Vidovićevoj je dodijeljen i kvalifikovani digitalni sertifikat.

Vidovićeva je rekla novinarima da je uvođenje e-potpisa važan događaj za Upravu, koja komunicira sa 1,7 miliona poreskih obveznika, naglasivši da će to dovesti do uštede materijalnih troškova od najmanje 20 odsto, uz veliku uštedu vremena.

Ona je navela da će Poreska uprava insistirati da sertifikacija poreskih obveznika krene što ranije, pojasnivši da će pravi efekat biti postignut tek njihovom sertifikacijom.

"Naša sadašnja komunikacija sa obveznicima je papirološka i skupa. Potpisivanje današnjeg ugovora Poreska uprava počinje da radi elektronske dokumente i to je jednosmjeran vid komunikacije prema poreskim obveznicima", rekla je Vidovićeva.

Rajčević je naveo da je potpisivanje ovog ugovora obavljeno u okviru projekta kojeg Agencija za informatičko društvo realizuju unutar javne uprave Srpske i koji predstavlja kreiranje sistema elektronske uprave.

Prema njegovim riječima, upotreba e-potpisa će u određenoj mjeri dovesti do eliminacije papirne forme u poslovanju, a što znači da će papirni dokumenti koji su u opticaju imati svoj pandan u elektronskoj formi.

Rajčević je naglasio da se time unutar Poreske uprave povećava brzina rada, efektivnost i transparentnost.

On je dodao da bi, prema planu reforme u registraciji privrednih društava, naredne godine trebalo da se počne uvoditi e-potpis u poslovanje privrednih subjekata.

Poreska uprava je treća institucija u Srpskoj koja uvodi elektronski potpis, a prije nje to su učinili Ministarstvo nauke i tehnologije i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.