Dnevni list – Poslovanje bosanskohercegovačkih kompanija nije usklađeno s pravilima i procedurama Evropske unije (EU), zaključeno je jučer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH), gdje je predstavljen izvještaj o rezultatima procjene usuglašenosti naših kompanija sa zakonodavstvom i standardima EU-a, odnosno acquis auditma provedenim u okviru PACE projekta. Ovaj projekt, kako je podsjetio Duljko Hasić, analitičar u VTK BiH, urađen je u saradnji i uz finansijsku potporu Eurokomore te je fokusiran na procjenu nivoa usuglašenosti zakonodavne regulative poslovnih subjekata BiH sa zakonskim propisima EU-a i preuzimanje standarda EU-a, i to prvenstveno u oblastima poput zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti na radu, sigurnosti hrane, hkemikalija i CE označavanja.

"Došli smo do zaključka da BiH još u potpunosti nije spremna zbog zastoja u strukturnim reformama i ekonomskim promjenama koje su potrebne za naše obveze prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", objasnio je Hasić. Također, pozvao je vlasti da omoguće bh. kompanijama da mogu dobivati odgovarajuće dozvole za plasman svojih proizvoda, jer ćemo od jula sljedeće godine imati EU granicu na granici BiH. Prema riječima jednog od auditora Srećka Stojakovića, iz Područne gospodarske komore u Doboju, u našoj zemlji postoji državno ministarstvo koje je nadležno za poslove usklađivanja bh. s propisima EU-a.
 
"Ti poslovi su započeli 2004., ali je procedurama poslovanja EU-a prilagođeno samo nekoliko zakona i pravilnika u BiH. Najveći dio evropskih direktiva i preporuka, na osnovi kojih bi naše tvrtke trebale raditi, ne samo da nisu ugrađene u naše zakone, nego nisu ni prevedene", smatra Stojaković koji dodaje da kod nas predstavlja problem što privrednici nisu pripremljeni primati znanja iz EU-a i nisu upoznati da postoje takve direktive i preporuke za poslovanje. Tokom audita u samo četiri od 15 tvrtki uočena je usklađenost s propisima EU-a.