Udruženje građana ¨Zašto ne¨, u saradnji sa CRTA-om iz Srbije i Fondacijom Metamorphosis iz Makedonije, će u periodu od 16.-18. 02. 2012. godine u ART kinu Kriterion u Sarajevu organizirati POINT konferenciju o novim tehnologijama, političkoj odgovornosti, te korištenju ICT-a u radu javnih institucija i organizacija civilnog društva.

POINT (politička dgovornost i nove tehnologije)  je prva regionalna konferencija o novim tehnologijama koje mijenjaju društvo i politiku.

POINT će imati pet glavnih tema koje će biti u fokusu konferencije u kontekstu korištenja novih tehnologija: praćenje rada vlasti i zagovaranje, otvorenost vlasti i javnih podataka, izbori i izborni proces, edukacija, informisanje i trening, te mobilizacija i organizovanje.

POINT konferencija će predstavljati platformu za civilno društvo u korištenju novih tehnologija – ona je alat za edukaciju o korištenju novih tehnologija i socijalnih mreža; forum za razmjenu mišljenja i iskustava; inkubator za razvoj ideja, projekata i strategija; virtualno mjesto za umrežavanje i informisanje svih socijalno svjesnih korisnika interneta; kao i socijalna mreža za upoznavanje i traženje partnera i saradnika i izgradnju koalicija.

Konferencija će tokom ova tri dana, kroz 30-tak događaja predstaviti neke od najznačajnijih imena iz ovih oblasti, a ugostiće preko 50 govornika/ca i panelista/ica.

Konferencija će biti organizovana po uzoru na vodeće svjetske konferencije ovog tipa, sa dinamičnim i efektnim prezentacijama uz naglašeno učešće publike, pri čemu će prezentacije biti podržane novim tehnologijama i multimedijom, te pružati mogućnost online praćenja konferencije, učešća i komunikacije putem video-linkova, društvenih mreža i sl, najavljuju organizatori.

Na panel diskusiji pod nazivom “Open Government Data – pomoć ili prijetnja vlastima?” (17.02.) će učestvovati i predstavnici Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH.

Program konferencije možete pogledati ovdje .