Reforma javne uprave, položaj i uloga Ureda koordinatora za reformu javne uprave, teme  su predavanja koje je stručna savjetnica za reformu javne uprave u oblasti Javne finansije u Uredu kooordinatora Azra Branković održala 6. maja ove godine na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo.

Brankovićeva je govorila o postojanju Fonda za reformu javne uprave, kojim upravlja Ured koordinatora,  mjestu na koje se slijeva donatorski novac kako bi utrošak bio kontrolisan. Novcem iz Fonda finansirani su ciljani projekti koji su podržale državna i etitetske te Vlada Brčko Distrikta BiH. U Fond je do sada uloženo više od deset miliona maraka.  

Kao bolnu tačku bh. društva, Brankovićeva je navela potrebu smanjenja javne potrošnje u BiH, jer prema zadnjim procjenama javna potrošnja iznosi više od 50 odsto bruto društvenog proizvoda. Dodala je da „broj, sam po sebi, ne znači mnogo, jer je važnije da se javnom potrošnjom zadovolje potrebe gradjana”. Navela je primjer Švedske, koja također ima visoku javnu potrosnju, ali za taj novac njeni  građani dobivaju izvrsnu socijalnu i zdravstvenu njegu, dobre puteve itd.

Predavanje je organizirano za studente predmata Public Governance i nastavak je saradnje koju Ured koordinatora za reformu javne uprave ima sa Internacionalnim univerzitetom Sarajevo.