U organizaciji Inicijative "Građani/ke za Evropu“ koja predstavlja mrežu nevladinih organizacija iz cijele BiH, u Sarajevu je danas održana prva od pet sesija radi unapređenja kvaliteta dijaloga civilnog društva i političkih stranaka o ključnim temama za proces evropskih integracija BiH u EU.

Prva sesija je održana o temi "Energija i okoliš: stanje obnovljivih energetskih resursa i energetske efikasnosti u BiH". Pokrovitelj ovih aktivnosti Inicijative je bio Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH, dok je finansijsku podršku pružila Kraljevina Švedske putem agencije SIDA.

Inicijativa građani za Evropu odigrava se i u koordinaciji s Direkcijom za evropske integracije, a koordinirajuću ulogu ima ACIPS.

Visoki i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko istaknuo je da je zadovoljan što su 34 NVO okupile političke stranke u BiH da bi tokom nastupajućijh mjeseci upitali stranačke predstavnike kako dovesti BiH u EU, a samim tim i poboljšati životni standard građana.

Današnja sesija koja se odnosila na oblast energetike i okoliša, kako je rekao, jest sesija koja se odnosila na ključnu oblast za BiH, budući da je zemlja u mogućnosti "da postane važan igrač na tom polju, jer ima najveće izvozne potencijale".

"BiH je jedina zemlja u regiji koja izvozi struju, a još ima 64 posto neiskorištene hidroenergije. Tu je i solarna energija, energija iz vjetra i sve te oblasti su važne, a sigurno je najvažnija oblast obnovljive energije koja je bolja od nafte, ne samo što je obnovljiva, već zato što je i čista. Za takve projekte postoje IPA fondovi EU, vrijedni nekoliko miliona eura, a postoje i drugi fondovi i krediti EBRD-a, Svjetske banke i drugih. U susjedstvu nedostaje struje, bez obzira na to da li je to Dalmacija, Kosovo, Italija ili Albanija i BiH bi tu mogla biti jedan od krupnih izvoznika", kazao je Inzko.

Dodao je da se političke partije i NVO tokom predstojećeg perioda nemaju namjeru fokusirati na neke apstraktne teme ili pitanja, već na prioritete, a koje je BiH prihvatila u sklopu procesa integracija u EU.

I ambasador Kraljevine Švedske Bosse Hedberg rekao je da se ova inicijativa ne želi "petljati" u nacionalnu politiku.

"U zemlji gdje je 75 posto građana za EU, a, posebno, u ovoj izbornoj godini, potrebno je da se pitanje evropskih integracija stavi u fokus", kazao je Hedberg.

Ovom prigodom je predstavljen i istraživački dokument " Stanje obnovljive energije i energetske efikasnosti u BiH," koji govori o energetskoj legislative EU, energetskim potencijalima BiH, ali koji, između ostalog, sadrži i određene preporuke.

Inicijativa “Građani za Evropu” predstavlja mrežu nevladinih organizacija iz cijele BiH, koje su se okupile s ciljem da povećaju nivo i kvalitet javne rasprave o pridruživanju BiH EU.

Mreža NVO “Građani za Evropu” će do septembra realizirati još četiri otvorene sesije na kojima će voditi direktan dijalog s domaćim političkim strankama o ključnim mjerama koje treba ispuniti da bi se BiH približila EU.

Tokom otvorenih sesija s političkim strankama NVO mreža će zahtijevati konkretne odgovore bitne za zajednički cilj, odnosno napredak BiH ka članstvu u EU, prenosi Fena.