У организацији Иницијативе "Грађани/ке за Европу“ која представља мрежу невладиних организација из цијеле БиХ, у Сарајеву је данас одржана прва од пет сесија ради унапређења квалитета дијалога цивилног друштва и политичких странака о кључним темама за процес европских интеграција БиХ у ЕУ.

Прва сесија је одржана о теми "Енергија и околиш: стање обновљивих енергетских ресурса и енергетске ефикасности у БиХ". Покровитељ ових активности Иницијативе је био Уред високог представника и специјалног представника ЕУ у БиХ, док је финансијску подршку пружила Краљевина Шведске путем агенције СИДА. Иницијатива грађани за Европу одиграва се и у координацији с Дирекцијом за европске интеграције, а координирајућу улогу има АЦИПС.

Високи и специјални представник ЕУ у БиХ Валентин Инзко истакнуо је да је задовољан што су 34 НВО окупиле политичке странке у БиХ да би током наступајућијх мјесеци упитали страначке представнике како довести БиХ у ЕУ, а самим тим и побољшати животни стандард грађана.

Данашња сесија која се односила на област енергетике и околиша, како је рекао, јест сесија која се односила на кључну област за БиХ, будући да је земља у могућности "да постане важан играч на том пољу, јер има највеће извозне потенцијале".

"БиХ је једина земља у регији која извози струју, а још има 64 посто неискориштене хидроенергије. Ту је и соларна енергија, енергија из вјетра и све те области су важне, а сигурно је најважнија област обновљиве енергије која је боља од нафте, не само што је обновљива, већ зато што је и чиста. За такве пројекте постоје ИПА фондови ЕУ, вриједни неколико милиона еура, а постоје и други фондови и кредити ЕБРД-а, Свјетске банке и других. У сусједству недостаје струје, без обзира на то да ли је то Далмација, Косово, Италија или Албанија и БиХ би ту могла бити један од крупних извозника", казао је Инзко. Додао је да се политичке партије и НВО током предстојећег периода немају намјеру фокусирати на неке апстрактне теме или питања, већ на приоритете, а које је БиХ прихватила у склопу процеса интеграција у ЕУ.

И амбасадор Краљевине Шведске Боссе Хедберг рекао је да се ова иницијатива не жели "петљати" у националну политику.

"У земљи гдје је 75 посто грађана за ЕУ, а, посебно, у овој изборној години, потребно је да се питање европских интеграција стави у фокус", казао је Хедберг.

Овом пригодом је представљен и истраживачки документ " Стање обновљиве енергије и енергетске ефикасности у БиХ" који говори о енергетској легислативе ЕУ, енергетским потенцијалима БиХ, али који, између осталог, садржи и одређене препоруке.

Иницијатива “Грађани за Европу” представља мрежу невладиних организација из цијеле БиХ, које су се окупиле с циљем да повећају ниво и квалитет јавне расправе о придруживању БиХ ЕУ.

Мрежа НВО “Грађани за Европу” ће до септембра реализирати још четири отворене сесије на којима ће водити директан дијалог с домаћим политичким странкама о кључним мјерама које треба испунити да би се БиХ приближила ЕУ.Током отворених сесија с политичким странкама НВО мрежа ће захтијевати конкретне одговоре битне за заједнички циљ, односно напредак БиХ ка чланству у ЕУ, преноси Фена.