Nezavisne novine: Poslodavci u BiH su u toku prošle godine najviše tražili komercijaliste, trgovce, administrativne radnike, asistente, sekretarice, menadžere, radnice u ugostiteljstvu, kreditne službenice, zdravstvene radnike i farmaceute, podaci su portala Posao.ba.

Prema istim podacima, najtraženiji su bili radnici sa zanimanjima kao što su administrativne usluge, menadžment i upravljanje, zanatske usluge i ekonomija i finansije.

Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditelj marketinga u Posao.ba, navela je da su u protekloj godini na tržištu rada BiH bila najtraženija zanimanja slična kao i u 2008. godini.

"Prema našim podacima, u prošloj godini je došlo do pada broja oglasa u odnosu na 2008. godinu, a najveći pad je zabilježen u građevinarstvu, proizvodnji, arhitekturi i bankarstvu", kazala je Ajanović-Hajdarpašićeva.

Ona je istakla da je za zanimanja kao što su zdravstvo, biotehnologija i farmacija, menadžement i upravljanje, ugostiteljstvo i zanatske usluge, bila velika ponuda poslova, ali je nedostajalo kadra.

"U prošloj godini poslodavci su u 27 odsto oglasa nudili stalni posao, a rad na određeno u 13 odsto slučajeva. U skoro 17 odsto oglasa traženi su kandidati za pripravničke poslove, dok je ponuda za sezonske poslove bila najmanja", precizirala je Ajanović-Hajdarpašićeva.

Ona je kazala da su u više od polovine slučajeva poslodavci zahtijevali visoku stručnu spremu, i to više nego u 2008. godini.

"Pored navedenih uslova poslodavci su najčešće tražili kandidate koji imaju od dvije do četiri godine radnog iskustva, u 32 odsto oglasa, dok tek u 13 odsto oglasa radno iskustvo uopšte nije bilo potrebno", precizirala je Ajanović-Hajdarpašićeva.

Ona je dodala da se posjedovanje vozačke dozvole tražilo u 18 odsto oglasa, i to uglavnom za poslove na terenu, komercijaliste i za poslove u vezi s transportom, skladištenjem i logistikom.

"Što se tiče poznavanja stranih jezika, najviše se tražilo aktivno znanje engleskog jezika, i to u 65 odsto oglasa, što je u odnosu na 2008. povećanje za 12 odsto. Poznavanje rada na računaru kao uslov za dobijanje posla poslodavci su naglasili u 79 odsto oglasa", rekla je Ajanović-Hajdarpašićeva.

Zdravko Ostojić, predsjednik Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS, kazao je da je najteže naći dobrog kuvara, koji se zna nositi s poslom i za kojeg se može reći da je kvalitetan.

"Dodatni nam problem predstavlja to što se na konkurs javlja veliki broj kandidata sa diplomama s privatnih fakulteta, pa nikad se ne zna kakvim kvalitetom oni raspolažu", kazao je Ostojić.

Prema njegovim riječima, pored kuvara nedostaju i menadžeri za vodeće poslove, kao što je nabavka hrane i pića.

Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je da se na tržištu rada sve manje traže radnici za građevinarstvo, a prema njegovim informacijama, nema mnogo interesa ni za trgovce.

"Razlog leži u tome što se sve više zatvaraju prodavnice zbog smanjene kupovne moći građana. Ova godina će biti i još teža jer se kod nas samo vode neke velike političke priče, a ekonomske nikog ne interesuju", kazao je Biber.