Независне новине: Послодавци у БиХ су у току прошле године највише тражили комерцијалисте, трговце, административне раднике, асистенте, секретарице, менаџере, раднице у угоститељству, кредитне службенице, здравствене раднике и фармацеуте, подаци су портала Посао.ба.

Према истим подацима, најтраженији су били радници са занимањима као што су административне услуге, менаџмент и управљање, занатске услуге и економија и финансије.

Нермана Ајановић-Хајдарпашић, водитељ маркетинга у Посао.ба, навела је да су у протеклој години на тржишту рада БиХ била најтраженија занимања слична као и у 2008. години.

"Према нашим подацима, у прошлој години је дошло до пада броја огласа у односу на 2008. годину, а највећи пад је забиљежен у грађевинарству, производњи, архитектури и банкарству", казала је Ајановић-Хајдарпашићева.

Она је истакла да је за занимања као што су здравство, биотехнологија и фармација, менаџемент и управљање, угоститељство и занатске услуге, била велика понуда послова, али је недостајало кадра.

"У прошлој години послодавци су у 27 одсто огласа нудили стални посао, а рад на одређено у 13 одсто случајева. У скоро 17 одсто огласа тражени су кандидати за приправничке послове, док је понуда за сезонске послове била најмања", прецизирала је Ајановић-Хајдарпашићева.

Она је казала да су у више од половине случајева послодавци захтијевали високу стручну спрему, и то више него у 2008. години. 

"Поред наведених услова послодавци су најчешће тражили кандидате који имају од двије до четири године радног искуства, у 32 одсто огласа, док тек у 13 одсто огласа радно искуство уопште није било потребно", прецизирала је Ајановић-Хајдарпашићева.

Она је додала да се посједовање возачке дозволе тражило у 18 одсто огласа, и то углавном за послове на терену, комерцијалисте и за послове у вези с транспортом, складиштењем и логистиком.

"Што се тиче познавања страних језика, највише се тражило активно знање енглеског језика, и то у 65 одсто огласа, што је у односу на 2008. повећање за 12 одсто. Познавање рада на рачунару као услов за добијање посла послодавци су нагласили у 79 одсто огласа", рекла је Ајановић-Хајдарпашићева.

Здравко Остојић, предсједник Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС, казао је да је најтеже наћи доброг кувара, који се зна носити с послом и за којег се може рећи да је квалитетан.

"Додатни нам проблем представља то што се на конкурс јавља велики број кандидата са дипломама с приватних факултета, па никад се не зна каквим квалитетом они располажу", казао је Остојић.

Према његовим ријечима, поред кувара недостају и менаџери за водеће послове, као што је набавка хране и пића.

Едхем Бибер, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, казао је да се на тржишту рада све мање траже радници за грађевинарство, а према његовим информацијама, нема много интереса ни за трговце.

"Разлог лежи у томе што се све више затварају продавнице због смањене куповне моћи грађана. Ова година ће бити и још тежа јер се код нас само воде неке велике политичке приче, а економске никог не интересују", казао је Бибер.